03 Temmuz 2016 07:18

Lice eyleminde açılan pankarta polis saldırdı

HDK, HDP ve KJA, Lice'de halka yönelik saldırılar ve orman yangınlarını İstanbul'da protesto etti.

Paylaş

HDK İstanbul İl Koordinasyonu, HDP İstanbul İl Örgütü ve Kongreya Jinen Azad (KJA), Lice'de halka yönelik saldırılar ve orman yangınlarını Galatasaray Lisesi önünde protesto etti. Eylemde açılan pankartta "Katliam" ifadesinin geçmesi nedeniyle polis pankartın açılmasına izin vermedi. "Lice'de doğa ve insan katliamlarını durdurun" pankartı açılmasıyla polis pankarta müdahale etti. Pankartta 'katliam" ifadesinin geçmesi nedeniyle polis, pankartın açılmasına izin verilmeyeceğini, açılması durumunda müdahale edeceğini söyledi. Kitle polisin bu tutumunu oturma eylemi ile protesto etti. “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Direne direne kazanacağız”, “Lice halkı yalnız değildir” sloganları atıldı.

Oturma eyleminde söz alan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Doğan Erbaş, polisin bu hukuksuz tutumunu kınayarak sözlerine başladı. Lice'de yaşananlara ilişkin basın açıklaması yapmak için bir araya geldiklerini hatırlatan Erbaş, Emniyetin bir basın açıklamasının içeriğine, kullanılan kavramlara müdahale etme yetkisi olmadığını vurguladı. Erbaş, bu engellemenin tamamen keyfi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e gönderdiği özür mektubunu hatırlatan Erbaş, “Görüyorsunuz ki bugün peş peşe özür dileniyor. Dilensin buna bir şey demiyoruz, çark etsin ona da bir şey demiyoruz. Ancak eğer özür dilenecekse her şeyden önce bu topraklarda katliama uğrayan halklardan dilenmelidir. Katliam zihniyetiyle gerçekten hesaplaşılsaydı bugün yeni acılar yaşamazdık” dedi.

Basın açıklaması polis baskısı sebebiyle yapılmadı. Gazetecilere dağıtılan metinde şu ifadeler yer aldı: “23 yıl önce Sivas katliamını gerçekleştiren siyasal zihniyetten beslenen güçlerin yeni bir katliamla karşı karşıyayız. Son günlerde geliştirilen operasyonlar ile birlikte, 1993 yılın da ilçe merkezinin tümüyle yakılıp yıkıldığı Lice, yeni bir insan ve doğa katliamına maruz bırakılmaktadır. Kamuoyuna "uyuşturucu operasyonu" olarak lanse edilen yine başında verilen bilgiye göre beş askeri taburun yanı sıra, yüzlerce korucu ve özel hareket birimlerinin katıldığı askeri operasyon ve kuşatma günlerdir devam ediyor.  Son günlerde yaşananlar ise tam bir insan ve doğa katliamının yaşandığı açıkça göstermektedir. Lice de tam olarak olup bitenler kamuoyundan gizlenmek istenmektedir, Lice insansızlaştırılmak istenmektedir.”

Lice'de yaşananlara ilişkin pankart açılmasına izin vermeyen polis, “Hurşit Külter nerede?” tişörtlerini giyen gençlerin de tişörtlerini zorla çıkarttı. Gençler daha sonra tişörtleri giyerek İstiklal caddesinde Külter’in akıbetini sormaya devam etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kolombiya barış süreci: Umutlu başlangıç, liderlik, kısıtlar

SONRAKİ HABER

Çatayev, İsveç’te hapis yatmış, ülkeye girişi yasaklanmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...