02 Temmuz 2016 15:33

Ihlamur Parkı Dayanışması, sorularına cevap bekliyor

Ihlamur Parkı’nın imara açılması iddiasına karşı, Beşiktaş Belediyesi kendini savunan afişler asmaya başladı.

Paylaş

Beşiktaş Belediyesi’nin internet sitesinde, Ihlamur Parkı'nın imara açılacağı idialarına dair açıklama yayınladı. Ayrıca Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, açıklamayı kendi sosyal medya hesabı üzerinden de duyurmaya çalıştı.
Ancak Beşiktaş’ta, doğal sit alanı statüsündeki Ihlamur Parkı’nın kamusal alan olarak halka açık olmasını isteyen ve bunun için bir süredir direnişte olan mahalle halkı, Beşiktaş Belediyesi’nin açıklamasını doğru bulmadıklarını ifade etti.

AÇIKLAMADA, BELEDİYENİN ATMASI GEREKEN ADIMLAR YOK

Ihlamur Parkı Dayanışması olarak bir araya gelen mahalle halkı, Murat Hazinedar’ın açıklamasını doğru bulmadıklarını belirterek parka dair son durumu aktardı. Sosyal medyada halk tepkisinin yayılmasıyla beraber günler sonra Beşiktaş Belediyesi’nin bir açıklamada bulunduğunu ve savunma niteliğinde afişlerin Beşiktaş’ın farklı noktalarına yerleştirildiğini ifade eden Dayanışma, afişlerde parkın korunması için Beşiktaş Belediyesi’nin dışındaki makamların alana ilişkin kararlarına vurgu yapıldığına dikkat çekti.
Dayanışma, buna karşın kendilerinin tarihi mirası ve yeşil alanı korumak için gösterdiği çabaların altını çizmelerinin daha doğru bir tutum olacağını ifade etti.
Afişlerde, “Parsel sahiplerinin parsellerini koruma altına almaları için etrafını çevirmeleri 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında ruhsat gerektirmeyen işlerden olup parselde ayrıca planlama süreci sonuçlanmadan ve ruhsat alınmadan herhangi bir inşai faaliyete izin verilmeyecektir” denmekle yetinildiği, parkın korunması ve imar planında inşaata izin verilmemesi için Belediye’nin atması gereken adımlara ilişkin bir ifadeye yer verilmediği vurgulandı.

DAYANIŞMA, HAZİNEDAR’I PARKA DAVET ETTİ

Dayanışma, Beşiktaş Belediyesi’nin parkın korunmasına dair attığı adımların halk tarafından anlaşılabilmesi için sorularına cevap istedi. Kaynak bulunamadığı için kamulaştırma yapılamadığını iddia eden belediyenin, düzenlenen yüksek bütçeli halk konserleri için sponsor bulabildiğini, parkın kamulaştırılması için kaynak yaratılmasında hangi yöntemleri izlediği de sorulan sorular arasında.
Ihlamur Parkı Dayanışması sorularının yüz yüze yanıtlanması için Beşiktaş Belediye Başkanı’nı, sabah 06:00 saatleri yerine mahalle halkının her akşam toplandığı saat 19:00’da Ihlamur Parkı’na davet etti.  
İhlamur Parkı Dayanışması'nın, Maltepe Belediye Başkanı Murat Hazinedar'a ilettiği talepler şunlar:

1. Parkın kamulaştırılması kararı alındığı ancak kamulaştırma bedelinin Belediye bütçesi için yüklü bir miktar olduğu ve bu sebeple kamulaştırma yapılamadığı bilgisi alınmıştır. Tarihi, kültürel ve doğal miras niteliğindeki bu alanın kamulaştırma bedelinin ödenebilmesi için Beşiktaş Belediyesi kaynak oluşturmak doğrultusunda hangi yöntemleri izlemiştir? Nitekim  Belediye Başkanı konserler gibi muhakkak halk için gerekli faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacıyla sponsorluk yoluyla önemli bütçeler yaratabildiğini basında vurgulamıştır.
2. Bu tarihten sonra Belediye, tarihi mirasın korunarak parkın kamulaştırılması ve kamu yararına kullanılması için hangi adımları atacaktır?   
3. Beşiktaş Belediyesi internet sitesinde dava dosyalarının bulunduğunu ifade etmektedir, ancak sitede sadece 4 adet belge bulunmaktadır. Belediye’yi ilgili alana dair, dava dosyaları dahil elindeki tüm bilgi ve belgeleri paylaşmaya çağırıyoruz. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Figen Yüksekdağ hakkında 'zorla getirilme' talimatı verildi

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Cenazeler morgda iken onlar balon uçuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...