02 Temmuz 2016 10:36

‘Parkımıza inşaat yaptırmayacağız’

Beşiktaş'ta Ihlamur Parkı’nda mahalleli park için direnişe geçti.

Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
İstanbul

İstanbul Beşiktaş’ta Abbasağa Mahallesi’nde doğal sit alanı statüsündeki 11 bin metrekarelik yeşil alan olan Ihlamur Parkı’nın paravanlarla çevrilmesi mahalleliyi ayağa kaldırdı. Mahalle sakinlerinden parkta nöbet tutan Ada Ayşe İmamoğlu, “Parkımıza herhangi bir inşaat yaptırmayacağız” diye konuştu. 

Yıldız Caddesi üzerinde yer alan Ihlamur Parkı içinde Osmanlı döneminden kalma üç adet nişangah ve anıt ağaçlar bulunuyor. Seba İnşaat Anonim Şirketine ve hissedarlarına ait olduğu iddia edilen parkın, şirket tarafından orta yoğunluklu konut alanı olarak kullanılacağı söyleniyor. Oysa koruma kurulunun tuttuğu tutanağa göre bölgeye çivi bile çakılamaz. 

MAHALLELİ AYAĞA KALKTI

Buna rağmen, 21 Haziran’da alanın etrafının yüksek alüminyum paneller ile çevrilmesi mahalleyi ayağa kaldırdı. Mahalle halkı Ihlamur Parkı Dayanışması olarak bir araya gelerek nöbet tutmaya başladı.

Parkta toplanan mahalle halkı çocukluklarının burada geçtiğini, geçmişte parkın bir panayır yeri olduğunu söylüyor. Mahalleli şimdi de az sayıda kalan yeşil alanın herhangi bir deprem veya doğal afet karşısında toplanma alanı olarak kullanılabileceğini dile getiriyor. 

‘BU PARK HALKINDIR’

“Teyzeleri evde zor tutuyoruz, inşaatı geri çek”, yazılı pankartların olduğu parkın etrafındaki panellerin üzerine “Parkıma dokunma”, “Çıkın buradan”, “Park benim, yeşil benim”, “Bu park halkındır, isteyen girebilir” yazıları yer alıyor. Bütün gün nöbet tutan mahalleliler, önceki akşam yeryüzü sofrası kurarak dayanışma çağrısı yaptı. 

‘ÇİVİ BİLE ÇAKILAMAZ’

Mahalle halkından parkta nöbet tutan Ada Ayşe İmamoğlu, parkta paneller yükselmeye başlayınca suç duyurusunda bulunmaya karar verdiklerini ifade ederek şöyle dedi: “Belediyeyi aradık, şikayet edelim, zabıta gelsin tutanak tutsun istedik. Bir haftadır ne belediyeden ne de yüklenici firmadan bir cevap gelmedi, bize söylenen tek şey ‘Özel mülktür’. Biz de bunun karşılığında mahalleli olarak direnişe geçmeye karar verdik. Burası özel mülk deniyor ama haritalarda ve tapuda tamamen yeşil alan, park olarak gözüküyor. Burası birinci derece sit alanı, buraya izinsiz herhangi bir şekilde bir çivi bile çakılamıyor. Şu anda parkımızda mahalleli olarak bir direniş yapıyoruz, parkı terk etmiyoruz.”

‘PARKIMIZA İNŞAAT YAPTIRMAYACAĞIZ’

Bir yetkilinin gelip kendilerine burayla ilgili planları anlatmadığı sürece parkı terk etmeyeceklerini belirten İmamoğlu, “İstanbul Büyükşehir Belediyesinin hizmet birimi Beyaz Masa’dan söyledikleri de şu; oraya bir bina yapmayı planlıyoruz, orasıyla ilgili bir referanduma gidilecek, size de bir park tahsis edilecek. Biz de diyoruz ki; ‘Parkımıza herhangi bir inşaat yaptırmayacağız” dedi. 

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Abbasağa Mahallesi Muhtarı Yüksel Sağat tarafından başvurulan ve Ihlamur Parkı için tutulan Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürlüğü yerinde inceleme tutanağında park alanında anıtsal nitelikte ağaçların olduğu, içerisinde Osmanlı dönemine ait 3 adet nişan taşının bulunduğu, parselin içerisinde kaçak yapıların olduğu, panellerin yerleştirilmesi için bazı ağaçların kesildiği, mahalle sakinlerinin park alanının korumaya alınmasını ve panellerin kaldırılmasını istediği yer alıyor.   

Beşiktaş’ta, Abbasağa Parkı ile Dünya Barış Parkı’nın yakınında olan park, doğal sit alanı olmasının yanı sıra, işe gelen gidenler için bir güzergah. Ayrıca yanında Ihlamur Camii bulunan park, cemaat tarafından dinlenme alanı olarak kullanılıyor. 

Abbasağa Mahallesi halkı, inşaat panellerinin konulmasından sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına verdikleri 337 dilekçeyle parkın imara açılıp açılmadığını sordu;
1-Bu alanın tapulu sahipleri gerçekten var mıdır?
2-Arazinin plandaki durumu nedir?
3-Şimdiye kadar kamu yararına kullanılan bu arazi ile ilgili belediyenin tasarrufu nedir?
4-Halihazırda sit alanı olarak gözüken bu arazi, imara mı açılmıştır? İmara açık değilse 11 bin metrekarelik arazinin tamamı neden panellerle çevrilmektedir? 

ÖNCEKİ HABER

Önce beni ikna etsinler!

SONRAKİ HABER

Haklarımızı öğrenmek için daha çok bir araya gelmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...