02 Temmuz 2016 08:38

Rıfat Ilgaz ve Asım Bezirci mezarları başında anıldı

Madımak Katliamı'nda yaşamını yitiren Asım Bezirci ve katliamdan 5 gün sonra hayatını kaybeden Rıfat Ilgaz mezarları başında anıldı.

Paylaş

Madımak Katliamı'nda yaşamını yitiren Edebiyat Eleştirmeni-Yazar Asım Bezirci ve katliamdan 5 gün sonra hayatını kaybeden Türk edebiyatının ustalarından Rıfat Ilgaz mezarları başında anıldı.

2 Temmuz 1993'te Sivas'ta kaldıkları otelde yakılarak katledilen 35 kişinin arasında bulunan Asım Bezirci ve büyük üzüntü yaşadığı katliamdan 5 gün sonra hayatını kaybeden Rıfat Ilgaz mezarları başında anıldı.

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ve Evrensel Basım Yayın'ın öncülüğünde düzenlenen anma Zincirlikuyu Mezarlığı'nda gerçekleşti. Anmaya Yazar Adnan Özyalçıner, TYS Genel Başkanı Mustafa Köz, TYS İkinci Başkanı Suna Aras, TYS Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Zariç, Evrensel Basım Yayın Editörü Fulya Alikoç, Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz, DİSK Gıda İş Genel Sekreteri Levent Gökçek, DİSK Gıda İş Marmara Bölge Temsilcisi İbrahim Kızılyer ve çok sayıda kişi katıldı.  

'23 YIL ÖNCEKİ YANGIN DEVAM EDİYOR'

Anmada ilk olarak konuşan TYS Genel Başkanı Mustafa Köz, 23 yıl önce başlayan yangının devam ettiğini belirterek, "Onlar 23 yıl önce bu aydınlığı karartacaklarını düşündüler fakat karartamadılar. Gençler okuduklarıyla, yazdıklarıyla ve düşündükleriyle onları yaşatıyorlar. Karanlık üzerimize yeni gelmiyor. 23 yıl önceki yangın, karanlık yine var, öncesinde de vardı. Maraş'ı, Çorum'u  da unutmadık. Ülke yeni katliamlarla sonsuz karanlıktan geçiyor. Fakat Bezirci ve Ilgaz'ın ışığı bu karanlığı parçalayacak. Sivas'ta katledilen canların ışığıyla aydınlanacağız" dedi. Köz, iktidarlar değişse de katliam politikalarının sürdüğünü vurgulayarak, "Bugün birçok yerde patlamalar oluyor güvenlik zafiyeti yok deniyor. 23 yıl önce oteli sarıp göz göre göre yaktılar. Bu neyin zafiyetiydi? Tüm iktidarlar ve devletler halkları yok etmeye çalışıyorlar. Halkların yok olmaması için biz yazarlar ve şairler yazmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Köz'ün ardından söz alan Aydın Ilgaz konuşmasına babası Rıfat Ilgaz'ın şiirlerini okuyarak başladı. Ilgaz, "Bezircilerin ve ılgazların eli bize değiyor ve yol gösteriyor. Kışlar bitecek ve güldür güldür o yemyeşil bahar gelecek" dedi.

'YAKANLAR DEĞİL YANANLAR SUÇLANIYOR'

Kemal Özer ve Sennur Sezer'in Asım Bezirci için yazdıkları şiirleri okuyan Yazar Adnan Özyalçıner, "Sivas yangını bitmedi, sürüyor. Kentleri yakıp yıkarak, çocukları, sivilleri öldürenler sürdürüyor yangını. Ama her zaman olduğu gibi yakanlar değil yananlar suçlu. Yananları ananlar da hapse atılıyor" ifadelerini kullandı.

Son olarak söz alan Fulya Alikoç ise anma eylemini yalnızca hatırlamak için yapmadıklarını belirterek, "Biz aynı zamanda direnç bulmak için anıyoruz. Bezirciler ve Ilgazlar sayesinde biliyoruz ki bir tarihimiz bir soyumuz sopumuz var. Bu ışığın topluma ulaştırılması için Evrensel Basım Yayın olarak çalışacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Ilgaz ve Bezirci'nin mezarına karanfiller bırakıldı. Anmaya gelen grup ardından Sennur Sezer'in mezarını ziyaret etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İncir çekirdeği  

SONRAKİ HABER

Madımak Katliamı'nda hayatını kaybeden Behçet Aysan anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...