01 Temmuz 2016 11:32

Koç Holding mahkemeyi tanımıyor

İşe iade kararını uygulamayan, Koç Holdinge bağlı Divan Turizm tazminatları da ödemiyor. Hakkını isteyen işçilere “Git icraya başvur” diyor.  

Paylaş

Koç Holdinge bağlı Divan Turizmde çalışırken DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye olan ve işten atılan işçiler işe iade ve tazminat davasını kazandı. Mahkeme kararına rağmen işe iade kararını uygulamayan, tazminatları da ödemeyen firma, hakkını isteyen işçilere “Git icraya başvur” diyor.  

DİSK/Gıda-İş Sendikasından yapılan açıklamada 2015 yılının şubat ayında, Koç Holdinge bağlı Divan Turizm İşletmeleri AŞ’de çalışan 130 işçiden 73’ünün sendikalarına üye olduğu belirtilerek “Ağır çalışma koşullarına karşılık işçilerin hızla sendikamızda örgütlendiğini öğrenen işveren ise önce sendika çalışmasına öncülük eden 3 işçiyi, ardından 9 işçiyi işten atmıştı. Buna karşılık sendika üyesi diğer işçiler arkadaşlarına sahip çıkarak, işten atılan arkadaşlarının geri alınması ve sendikanın tanınması amacıyla yemek boykotu yapmaları ve hemen ardından  üretimi durdurarak işyerini terk etmeme eylemi yapmaları üzerine bu defa işveren, işyerinde sendika üyesi bırakmamak için toplam 55 işçiyi işten atmıştı” dendi. 

İşten atılan işçilerin yerel mahkemeye açtığı işe iade davasını kazandığı, bu kararın Yargıtay tarafından da onanarak kesinleştiği bilgisi verilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Buna göre Koç Holdinge bağlı Divan Turizm İşletmeleri AŞ işvereninin yapması gereken tek şey, davaları kazanan işçileri işe geri alması ve hak ettikleri sendikal tazminatları ödemesidir. Ancak Divan Turizm kesinleşen mahkeme kararlarını da uygulamamış ve işçileri işe geri almadığı gibi mahkeme kararlarıyla hak ettikleri sendikal tazminatlarını da ödememiştir. İşçilerin mahkeme kararlarına göre hak ettikleri sendikal tazminatlar için yapılan icra takiplerine de haksız olarak itiraz etmiştir. Hukuk sistemimizin garabeti sebebiyle işçiler, davalarını kazanmalarına rağmen işlerine geri dönememişler, hak ettikleri tazminatlarını da alamamışlardır. İşçiler, hak ettikleri tazminatlar için bir kez daha mahkeme koridorlarında hak mücadelesi vermek zorunda kalacak ve bu esnada mağduriyetleri bir kat daha artacaktır.”

Bu yapılanlarla patronlara karşı sendikalaşan işçilerin cezalandırılmak istendiği kaydedilen açıklamada, “Koç Holdinge bağlı Divan Turizm İşletmeleri AŞ açıkça yasa da biziz, mahkeme de biziz demeye getirmektedir. Koç Holdinge bağlı Divan Turizm İşletmeleri AŞ, işçilerin tazminatlarını derhal ödemelidir ve daha fazla mağduriyet yaratmamalıdır. Aksi halde başta Taksim Divan Oteli önü olmak üzere, yeniden eylemlere başlayacağımızı duyururuz” uyarısı yapıldı.

Hukuk sisteminde işçilerin sendikal mücadelelerini engellemek için mahkeme kararlarını bile tanımayan patronlara karşı bir yaptırımı olmadığının bir kez daha ortaya çıktığı belirtilen açıklamada “Bu yüzden hızla iş yasaları bu yönden gözden geçirilmeli ve sendikal mücadele veren işçilerin mahkeme kararlarına rağmen yeniden dava açmak zorunda kalmalarının önüne geçecek tedbirler alınarak, mahkeme kararlarını uygulamayan patronlara karşı etkili yaptırımlar geliştirilmelidir” dendi. (İstanbul/EVRENSEL)

(Fotoğraf: Arşiv)

ÖNCEKİ HABER

Dünya emekçilerinden Türkiye'ye başsağlığı mesajları

SONRAKİ HABER

'Katliamlarda yakınlarını kaybedenler yalnız değil'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...