01 Temmuz 2016 10:57

Doğan: Yüreklerdeki Madımak ateşi sönmedi

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Madımak katliamının bu topraklarda dinmeyen acılardan sadece biri olduğunu belirtti

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, HDP tarafından Sivas katliamının araştırılması yönünde verilen araştırma önergesi ile ilgili Genel Kurul'da konuştu. Doğan, Sivas katliamının halkların, inançların ve kültürlerin beşiği sayılan Anadolu ve Mezopotamya topraklarında dinmeyen acılardan sadece biri olduğunu ifade ederek, aradan geçen 23 yıla rağmen yüreklere düşen ateşin sönmediğini belirtti. 

Katliam kadar katliam sonrası devlet yetkililerinin yaptığı "akıllara ziyan" açıklamalarında Alevi toplumunun hafızasından silinmediğini kaydeden Doğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Birkaç örnekle hafızalarımızı tazelemek istiyorum. Katliamdan hemen sonra dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 'Güvenlik güçleri ile halkı karşı karşıya getirmeyin. Yaşananlar münferittir. Bir futbol maçında da bu kadar insan ölebilirdi' diye açıklama yapmıştır. 33 insanın diri diri yakılması karşısında yapılan açıklamaya bakar mısınız? Yine, katliam sırasında iktidarda olan DYP-SHP koalisyonunun Başbakanı Tansu Çiller, 'çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir' ifadelerini kullanmıştır. Dönemin İçişleri Bakanı Doğru Yol Partili Mehmet Gazioğlu ise 'Aziz Nesin'in halkın inançlarına karşı bilinen tahrikleriyle halk galeyana gelerek tepki göstermiştir' söylemleri hafızalardan silinmeyecek bir durum olarak ortaya çıkmıştır. Yine, Refah Partili Adalet Bakanı Şevket Kazan, Sivas katliamı sanıklarını cezaevinde ziyaret etmiştir.”

SANIK AVUKATI AYM ÜYESİ 

Madımak'ta katledilenlerin ailelerinin Ağustos 2014'te Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptığını hatırlatan Doğan, “Anayasa Mahkemesi"nin davanın tekrar görüşüleceğini duyurması ardından avukatların yaptığı araştırma sonucu Madımak katliamı davasında kimi sanıkların ki bu sanıklar da ölüm cezasına çarptırılan sanıkların avukatlığını yapmış olan Celal Mümtaz Akıncı Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanıyor” dedi. 

“Başka hukukçu kalmadı mı ki, Sivas katliamı davası sanığının avukatlığını yapan bir hukukçu Meclis vasıtasıyla Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanmış oluyor?” diye soran Doğan, bunun vicdanları yaralayan bir durum olduğunu söyledi.

Doğan, “Anayasa Mahkemesi'nde üye sıfatı taşıyan bu yargıcın Sivas katliamı davasında karar verici bir noktada olması Aleviler için ciddi bir problemdir. Karar veren yargıçlar arasında eski bir sanık avukatın olması hukuka ve adalet anlayışına gölge düşürmektedir” diye belirtti. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Gazetecilerden tutuklu meslektaşlarına bayram kartı

SONRAKİ HABER

Havalimanı saldırganlarından ikisinin kimliği belirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...