01 Temmuz 2016 09:36

Şirket ve bakanlığa rağmen Istranca'da RES'e izin yok!

Uluslararası koruma altındaki Istranca ormanlarında, Bulgaristan sınırındaki köylerde yapılmak istenen RES'lere yargı 'Dur' dedi.

Paylaş

Özer AKDEMİR

Uluslararası koruma altındaki Istranca ormanlarında, Bulgaristan sınırında bulunan Dereköy-Karadere-Şükrüpaşa köyleri arasında yapılmak istenen RES'lere yargı 'dur' dedi. Edirne İdare Mahkemesi bölgede yapılmak istenen 15 RES için, Kırklareli Valiliği'nin verdiği "ÇED gerekli değildir" raporunu iptal etti.

ZİHNİYET SINIRI!

Avrupa'nın en önemli 5 doğa alanından birisi olan Istrancalar'ın başı, madencilik, taş ocakları gibi faaliyetlerin yanı sıra "yenilenebilir-temiz enerji" ambalajı ile sunulan RES'lerle de dertte. Birçok ulusal-uluslararası yasa ile korunan Istrancalar'ın, Bulgaristan tarafından kalan bölümünde ormanlık alanlara zarar verileceği gerekçesi ile çadır dahi kurulmazken, Türkiye tarafındaki manzara ise tam tersi bir durumda.

BİLİRKİŞİ RAPORU YANLIŞA DİKKAT ÇEKTİ

Dağın Bulgaristan sınırı yakınlarına, tamamı ormanlık alanlara kurulmak istenen RES projeleri, türbinlerin kapladığı alanların yanı sıra, elektrik iletim hatları, yan yollar, türbinlerin trafo merkezine bağlanması için kurulan yer altı şebeke tesisleri, türbinler arası açılan yollar, geçici inşaat alanları gibi birçok yönden doğal yaşama ve çevreye zarar vereceği bilirkişi raporlarıyla ortaya konmuş durumda. Köy Muhtarlığı, Kırklareli Kent Konseyi, birçok dernek ve vakfın yanı sıra yurttaşların da bireysel olarak  ortaklaşa açtığı davada yapılan bilirkişi keşfi sonucunda hazırlanan rapor önemli gerçeklerin altını çiziyordu; "RES lerin göçmen kuşların göç yollarında ve Orman ekosistemlerinin içine kurulmasının, Vantilatör etkisiyle düşey hava hareketinin eko sistem tabanında yaratacağı iklim değişikliğinin, Kuleler arası bağlantı yollarının habitat parçalanmasına neden olacağı, yazın kurutucu, kışın dondurucu etkisi olacağı, bunlardan dolayı da mikroorganizmalarda kaçınılmaz ve imkansız yok oluşa neden olacağı, bu yok oluşun da büyük boyutlu bitki ve hayvanlarında yok olacağı..."

BAKANLIK YİNE ŞİRKETTEN YANA

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, koruması gereken alanları yok edecek bir faaliyete karşı uyarılarda bulunan bu rapora şirket lehine itiraz ederken, Edirne İdare Mahkemesi bu itirazın gerekçelerini yeterli bulmadı. Mahkeme heyeti geçtiğimiz RES'ler için verilen ÇED gerekli değildir kararını hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle oybirliği ile iptal etti.

YAŞAMI SAVUNMAYA DEVAM

Trakya Platformu Yürütme Kurulu üyesi Göksal Çidem  Trakya’nın bir bütün olarak ekolojik, kentsel, doğal, çevresel, tarihsel, kültürel değerleriyle birlikte korunması ve gelecek kuşaklara ve zamanlara taşınabilmesi için uğraş verdiklerini belirterek, "Yaşam her şeyden daha değerlidir. Yaşamı değerli ve sürdürülebilir kılmak, yaşam alanlarını ve doğal varlıkları korumakla mümkündür. Yaşam için yaşamı savunmaya devam edeceğiz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar boşanma komisyonu raporunu tartıştı

SONRAKİ HABER

Boğaziçi’ye ‘yandaş rektör atanacak’ iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...