01 Temmuz 2016 08:28

'Katliamı yapan gericilik hedef büyüttü'

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, 35 kişinin katledildiği Madımak Katliamı'nın 23. yılında basın açıklaması yaptı.

Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Madımak Katliamı'na dair yaptığı açıklamada "Katliamı yapan gericilik hedef büyütmüş ve mesafe kat etmiş durumdadır" ifadelerini kullandı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar'ın açıklaması şöyle:

"2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta Madımak Otelinde yakılarak katledilen demokrat, toplumcu, yurtsever yazar ve ozanlarımızı sevgiyle, saygıyla anıyoruz.
Madımak’ta o canlarımızı yakan ve yaktıranlar, dogmatizmin aydınlanma ve bilim düşmanı karanlığının sürmesini isteyenlerdir. Dinci-mezhepçi gericilik ile milliyetçilik, sömürü-baskı zincirine, emperyalizme ve faşizme hizmet etmektedir.
Şubat 1969 Kanlı Pazar, 1977 1 Mayıs, Aralık 1978 Maraş, Mayıs-Temmuz 1980 Çorum ve 2 Temmuz 1993 Sivas katliamlarını yapan gerici faşist gelenek, ülkemizdeki ilerici, aydın kesimlere karşı hep tahammülsüz olmuştur. Orhan Yavuz’dan Bedrettin Cömert’e, Turan Dursun ve Hrant Dink’e kadar birçok demokrat insan bu nedenle katledilmiştir.
23 yıl önce Sivas’ta aydın ve sanatçılarımıza kıyan gerici faşist güçler, bugün de işbaşında, hedef büyütmüş, mesafe kat etmiş durumdadır. Cumhuriyet, demokrasi, laiklik ve emekçi halk bugün çok yönlü ve şiddetli bir saldırı altındadır. Dinselleştirme, eğitimde, kamusal, toplumsal yaşamda, mezhepçi bir tarzda hâkim kılınmaktadır. Din, mezhep, inanma-inanmama farklılıkları, düşmanlık ve çatışma tohumları ekmeye varacak tarzda kullanılmaktadır. Mezhepçilik, iç ve dış siyasette özel bir yere sahip olmuştur. Emperyalizmin ve yerli gericiliğin kışkırttığı çağdışı şeriatçı yapılar, toplu katliamlarla ülkemizi kana bulamaktadır.
Günümüz Türkiye’sinde bağımsızlık, laiklik, aydınlanma, demokrasi, eşitlik ve özgürlük istemleri her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır. Bu istemler için mücadele, Gezi direnişinden beri emekçiler, kadınlar, gençler, liseliler, halktan yana bütün ilerici güçler tarafından geri adım atmaksızın sürdürülmektedir. Odamız, Sivas katliamının 23. yılında, bu mücadelelerle dayanışma içindedir. TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, gericiliği ve faşizmi lanetliyor; bağımsız, eşit, özgür, demokratik, laik, başka bir Türkiye özlemini kamuoyu ile paylaşıyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Rus basını: Erdoğan ile Putin Ağustos’ta Soçi’de görüşebilir

SONRAKİ HABER

Madımak Katliamı'nda yitirilenler yarın anılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...