01 Temmuz 2016 06:06

Danimarka polisi sığınmacı grubun 10 bin avrosuna el koydu

Danimarka polisi sığınma talebinde bulunan beş kişinin üzerindeki yaklaşık 10 bin 500 avroya Danimarka polisi yasa gereği el koydu.

Paylaş

Geçen yılki sığınmacı dalgasından sonra Danimarka’nın yasalaştırdığı ‘mücevher yasası’ ilk kez uygulandı. Danimarka’ya girerek sığınma talebinde bulunan beş kişinin üzerlerindeki yaklaşık 10 bin 500 avroya Danimarka polisi yasa gereği el koydu.

Üçü erkek ikisi kadın beş İran vatandaşı sığınmacı sahte kimliklerle geldikleri Kastrup Havalimanı’nda sığınma talebinde bulundular. Sığınmacıların üzerlerinde bulunan yasa gereği 1.350 avro üzerindeki paraya ise el konuldu.

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında uluslararası kamuoyunda çok tartışılan ‘mücevher yasası’ Danimarka parlamentosunda kabul edilmişti. Yasa varlıklı sığınmacıların Danimarka’da kalış sürelerinde yaşamlarını kendilerinin idame ettirmeleri gerektiği gerekçesiyle çıkarılmıştı.

Yasa sığınmacıların üzerlerindeki 1.350 avro üzerindeki nakit para ile değerli mücevherlerinin el konulmasını öngörüyordu. Ancak cep telefonu, saat ve evlilik yüzüğü gibi manevi değeri olan varlıklara ise el konulmuyor.

Danimarka Yabancılar ve Entegrasyon Bakanı Inger Stojberg uygulamayı savunurken Sosyalist Halk Partisi sözcüsü Jacob Mark ise yasayı ve uygulamayı ‘‘sığınmacıların kaçış yolunda ellerindeki son varlıklarına’’ el konulduğu gerekçesiyle eleştirdi. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Ceylan ve Ergüven’e Oscar daveti

SONRAKİ HABER

Ceyhan HDP temsilciliğine silahlı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...