01 Temmuz 2016 00:53

‘İşçi alınmasını beklerken özelleştirmeyle karşılaştık’

Zonguldaklı madencilerin TTK’nin özelleştirmek istenmesine tepkili, çoğu AKP'ye oy vermiş işçiler “Özelleştirmeden vazgeçtik” açıklaması bekliyor.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Arzu ERKAN
Zonguldak

Zonguldaklı madencilerin TTK’nin özelleştirmek istenmesine tepkisi sürüyor. Çoğunluğu AKP’ye oy vermiş olan madenciler, hükümetten “Özelleştirmeden vazgeçtik” açıklamasını duymak istiyor. Ancak bu açıklama gelmediği gibi yapılan görüşmelerden de sonuç çıkmaması nedeniyle işçilerin hükümete tepkisi büyüyor. Madenciler AKP’yi şöyle uyarıyor: “Eğer biz bu müjdeyi alamazsak biz o partiye verdiğimiz emekler boşa gitti deyip bu sefer de tersini yaparız biz de.”

TTK’ye bağlı Karadon ve Gelik müesseseleri önünde görüştüğümüz işçilerden kime sorsak “Özelleştirme ölüm demek, işsizlik demek” yanıtını alıyoruz. Ferhat Atacan, 8 yıllık madenci. O da “Özelleştirme demek Zonguldak’ın kapanması demek” diyerek başlıyor söze. Daha sonra 10 yıllık maden işçisi Şeraffettin Yılmaz, sohbete katılıyor: “Bugüne kadar canımızı dişimize takıp kömür ürettik. Her gün ölümle burun buruna çalışıyoruz. Şu an özelleştirme ile tehdit ediliyoruz. Bu Zonguldak halkının hakkı değil.” Zonguldak’a bugüne kadar başka bir istihdam alanının açılmamasına tepki gösteren Yılmaz, “Oy verip de seçtiğimiz milletvekillerinden bugüne kadar Zonguldak’ı düşünen kimse olmadı. Zonguldak halkının yanında olan bir vekilimiz olmadı” dedi.  Yılmaz’ın verdiği tepkiyi hemen her işçiden işittik. 

Gelik bölgesinde konuştuğumuz AKP üyesi bir işçi tepkisini şöyle ifade etti: “Ak Parti’nin bana yaptığı kötülüğe bak şimdi. Buradan Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum. Biz kesinlikle özelleştirme istemiyoruz. Bizim çoluk çocuğumuzun ekmeğini alıyorlar. Biz buraya işçi alınacağını beklerken ne hallere düştük. Böyle Ak Partililik istemiyorum. Bayram sonrası bayram müjdesi bekliyorum. ‘Burada özelleştirme olmayacak’ demelerini bekliyorum. Eğer biz bu müjdeyi alamazsak biz o partiye verdiğimiz emekler boşa gitti deyip bu sefer de tersini yaparız biz de. Yapacak bir şey yok. Cevabımızı öyle veririz.” 

'ÖZELİN HALİ ORTADA'

Özel madencilikle TTK arasındaki farkı acı olaylarla öğrenen işçiler, Soma, Ermenek ve Karadon’da yaşanan madenci katliamlarını örnek veriyor: “301 arkadaşımız Soma’da neden öldü. Nasıl örtbas edildi. Hepsinde özel sektörün ve devletin eli var.” Yine yanı başındaki Balçın Madenini anlatıyorlar: “Balçın Madeninde adamlar paralarını alamadılar. Kendilerini 11 gün ocağa kapattılar. Şuanda hepsi işsiz. Daha 2 işçinin ücretini ödeyemiyorlar. Bu kadar işçinin ücretini nasıl ödeyecekler.”

“TTK Zonguldak’ın kalbi” diyen 10 yıllık işçi Musa Çelikkol, “Kalbimizi sökmeyin” dedi ve ekledi: “Özel madenlerde iş güvenliği yok. Hakkı olduğu halde asgari ücretin 2 katını bile alamıyor özel maden çalışanları.” 

'YETER Kİ SENDİKA ARKAMIZDA DURSUN'

Cemalletin Akyol şunları söyledi: “Biz her türlü eyleme hazırız. Gerekirse ocağa girip bir daha da çıkmayacağız. Ölümüzü çıkartırlar ama biz yine de bu işin peşini bırakmayız. Yeter ki bizim sendikamız arkamızda dursun.” 

GMİS Karadon Şube Başkanı Kemalattin Karataş da işçinin kararlı olduğunu dile getirdi: “İşçiden aldığımız güçle şuan hareket ediyoruz. Biz alanlara çıkarak gerekli cevabı vereceğiz onlara. Her eylemimizin dozajı artarak yükselecek.” 

'GEREKİRSE YİNE DÜŞERİZ YOLLARA' 

Maden işçisinin acı tecrübelerinin yanında, yollara dökülerek hükümetleri yerinden etmiş bir deneyimi de var. İşçilerden biri “Biz daha önce Zonguldak halkı ile birlikte düştük yollara. Gerekirse yine düşeriz” dedi. Diğer sendikalara üye işçilerden de destekler bekleyen madenciler, “Bugün eğer bizim başımızda böyle bir şey varsa bu yarın onunda başına gelecek. Birlik olmalıyız İnanıyoruz ki olacaklar” diye konuştu. 

ESNAF DA KARŞI

Özelleştirmeye madenci kadar esnafta tepkili. Çünkü madenci sayısı azaldıkça onların sayısı da azalıyor. Daha önce Gelik bölgesinde 35 esnafın olduğunu söyleyen 29 yıllık esnaf Halis Civelek, bu sayının 5’e düştüğünü ifade etti. 45 yıldır esnaflık yapan İsmet Bilgin de “Şimdi satamıyoruz. Kimsenin alım gücü yok. Herkes ağlıyor” diye konuştu. 30 yıllık esnaf Emir Yavuz da Balçın Madeninden örnek verdi: “Balçın Madenine devlet el koydu şimdi oradaki esnaf kan ağlıyor. Sıra bizde. Biz de sözüm ona patron geçiniyoruz su parasını zor ödüyoruz. Burası özelleşirse kimse gelemez.”

ÖNCEKİ HABER

AKP döneminde kadına ayrımcılık arttı

SONRAKİ HABER

Euro 2016'da Portekiz penaltılarla ilk yarı finalist oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa