30 Haziran 2016 17:50

‘Özel güvenlik bölgesi hukuka aykırıdır’

Yürütülen operasyonlar nedeniyle Dersim’in 20 bölgesinde ilan edilen Özel Güvenlik Bölgesi uygulamasının iptali için dava açıldı.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

'Terörle mücadele' kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle Dersim’in 20 bölgesinde ilan edilen Özel Güvenlik Bölgesi uygulamasının iptali için dava açıldı. Yürütmenin durdurulması talebi ile Elazığ İdare Mahkemesi’ne başvuru yapan Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Ebru Timtik, ‘özel güvenlik bölgesi’ ilanlarının hukuk dışı olduğuna dikkat çekerek, uygulamanın halka karşı yürütülen savaşın bir parçası olduğuna vurgu yaptı.

Dersim’in birçok bölgesini ‘güvenlik sağlama’ gerekçesiyle 13 Haziran’da yasaklayan Valilik, 20 bölgeye yasak getirmiş ‘Özel Güvenlikli Alan’ kapsamına alınan bu bölgelere giriş ve çıkışlar 27 Haziran tarihine kadar yasaklanmıştı. Geçtiğimiz günlerde yeniden bir açıklama yapan Valilik, Dersim’de Merkez ile Ovacık ve Nazımiye ilçelerinde 20 ayrı bölgeyi 28 Haziran – 12 Temmuz tarihleri arasında ‘Özel Güvenlik Bölgesi’ ilan etti.

VALİLİĞİN YETKİSİ YOK

Özel Güvenlik Bölgesi uygulamasının iptali için başvuru yapan avukat Ebru Timtik, kararın Anayasaya aykırı olduğunu belirterek valiliğinin, temel hakları ortadan kaldıran olağanüstü hal niteliğindeki böyle bir yetkiyi kullanamayacağını ifade etti. Karar ile kişilerin, maddi ve manevi varlığının geliştirilmesine engel olunduğunun belirtildiği başvuru dilekçesinde,  Dersim’de hayvancılık yapıldığı ve kararla birlikte halkın birçok temel hakkının gasp edildiği vurgulandı. 

Dilekçede,  “Bu bölgede yaşayan ve bu bölgede ikamet etmese de toprağına bağlı kişilerin topraklarında bulunması ve buradan maddi ve manevi olarak faydalanması imkânını kısıtlayan her türlü tedbir hukuka aykırıdır. Kamu yarar değil zarar görecektir, Kürt illerinde uygulanan bu olağanüstü hal rejiminin mevcut hukuka aykırı olduğu apaçıktır. Hiçbir organ hiçbir iktidar halka karşı bir savaşı yürütmeye muktedir değildir. En son Dersim’de 20 ayrı bölgede ilan edilen özel bölge ilanı kaldırılmalı ve AKP iktidarı halka zulmetmekten vazgeçmelidir” denildi. 

Başvuru dilekçesinde aslen Dersimli olduğunu belirten Timtik, “Arkadaşlarımla birlikte memleketimi gezmek ve köyüme gitmek istiyorum ancak ardı ardına uygulanan özel güvenlik bölgesi uygulaması sebebiyle seyahat hürriyetimi kullanamıyor, topraklarımda özgürce dolaşamıyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Alibeyköy Kardodolap mahallesinde saldırı protestosu

SONRAKİ HABER

Ender İmrek’in davasının karar duruşması bugün görülücek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...