30 Haziran 2016 13:06

Tahliye kararları cezaevlerine gönderildi tahliye bekleniyor

Fincancı ve Önderoğlu'nun tutukluluklarına yapılan itiraz üzerine tahliye kararı veren mahkeme her ikisinin tutuklu olduğu cezaevine kararı gönderdi.

Paylaş

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve gazeteci Erol Önderoğlu'nun tutukluluklarına dönük avukatlarınca yapılan itiraz üzerine, haklarında tahliye kararı veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı, her iki ismin tutuklu bulundukları cezaevlerine gönderildi. Her iki ismin önümüzdeki saatlerde yeniden özgürlüklerine kavuşacak.

Özgür Gündem gazetesi ile dayanıştıkları için 'örgüt propagandası yapmak' suçlaması ile yazar Ahmet Nesin ile birlikte 20 Haziran'da tutuklanan TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu'nun tutukluklarına yapılan itiraz sonucu tahliyelerine karar veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı tutuklu bulundukları cezaevlerine gönderildi. Verilen karar mahkeme katipliğinden her iki ismin tutuklu bulundukları Bakırköy L Tipi Kadın ve Çocuk Kapalı Cezaevi ile Silivri Cezaevi'ne gönderilirken, kararın duyulması sonrası yakınları ve arkadaşlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi cezaevlerinin önüne gitmeye başladı. 

Fincancı ve Önderoğlu'nun önümüzdeki saatlerde tahliye edilmesi bekleniyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Prof. Fincancı'ya ilişkin verdiği tahliye kararının gerekçesinde, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun 21/06/2016 tarih ve 2016/27261 esas sayılı iddianamesi ile Şebnem Korur Fincancı ile İnan Kızılkaya'nın 'suç işlemeye alenen tahrik etme', 'suçu ve suçluyu övmek', 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından cezalandırılması istemiyle kamu davası açıldığını hatırlatarak, 'Mahkememiz 2016/251 esas sayılı dosyanın incelenmesinde suç unsuru içerdiği iddia olunan yayımların Özgür Gündem adlı gazete tarafından basıldığı ve yine mahkememizin 2016/250 esas sayılı dosyasının devamı niteliğinde olabileceği, dolayısıyla tarafları aynı olan her iki dosya açısından yapılacak yargılamada atılı suçlamaların suçun özel görünüş biçimleri bakımından da değerlendirilmesinin kaçınılmaz olduğu, bu nedenle, mahkememiz dosyaları arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu anlaşılmış olup, ayrıca C. Savcısı'ndan da birleştirme konusunda görüş talep edilmiş, C. Savcısı'ndan da mütalaasında mahkememiz dava dosyasının yine mahkememizin 2016/250 esas sayılı dava dosyası ile birleştirilmesine karar verilmesi talep ettiği anlaşılmış olmakla, birleştirmeye dair aşağıdaki hüküm kurulmuştur" değerlendirmesinde bulunuldu.

Yapılan bu değerlendirme akabinin de "Tutuklu sanık Şebnem Korur Fincancı'nın üzerinde atılı suçların vasıf ve mahiyeti, kanunlarla öngörülen cezaların alt sınırı, tüm delillerin toplanmış olması, sanığın tutuklulukta geçirdiği süre ve kaçma şüphesinin bulunmadığı anlaşılmakla bihakkın tahliyesine…" denilerek Fincancı'nın tahliyesine karar verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dündar, gazeteci ile ajan arasındaki farkı anlattı!

SONRAKİ HABER

Nasıl bir üniversite ve rektörlük seçimleri konuşuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...