05 Mayıs 2012 08:30

Emperyalizme karşı Denizlerin yolunda

68 hareketinin devrimci gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın 6 Mayıs 1972’de idam edilmelerinin 40. yılında, Van’dan Edirne’ye, Mersin’den İstanbul’a; savaşlara, sömürüye ve kapitalizmin doğa katliamlarına karşı mücadele eden binlerce genç, Denizlerin yolunda ilerlemeye deva

Emperyalizme karşı Denizlerin yolunda
Paylaş
Erdi Tütmez

“Emperyalizme ve savaşa karşı yürüyoruz” şiarıyla 6 Mayıs Pazar günü alanlara çıkacak olan gençler Türkiye’de Kürt halkına karşı, Ortadoğu’da Arap halklarına karşı “Emperyalizmin taşeronu olmayacağız” diyecek.   

SAVAŞA KARŞI DOLMABAHÇE’YE

Bu yıl İstanbul’da gençler, Ortadoğu’da tırmandırılmak istenen savaş ve Türkiye’nin Suriye’ye müdahale politikalarına karşı çıkmak için Dolmabahçe’ye yürüyecek. Parasız eğitim, sınavsız üniversite, 12 Eylül ürünü olan YÖK’ün kaldırılması, 600’ün üzerinde tutuklu öğrencinin serbest bırakılması, düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki tüm engellerin kaldırılması için yürüyecek olan gençler, hep bir ağızdan barış ve kardeşlik taleplerini yineleyecek.

Kurtuluş Lisesi öğrencileri bu 6 Mayıs’ta Kürt gençlerinin anadil talebine sahip çıkacaklarını ve dışarda emperyalist savaşlara karşı barışın cephesini öreceklerini belirterek pazar günü Dolmabahçe’de olacaklarını söyledi. Eğitim sisteminin sorunlarının bu yıl kat be kat arttığını hatırlatan gençler, sınavların derhal kaldırılmasını talep edeceklerini, 2012’de  5 can alan YGS’nin kaldırılmasını isteyeceklerini söyleyen liseliler, sınavsız üniversite taleplerini Dolmabahçe’ye taşıyacak.

KARŞIYAKA MEZARLIĞINA, DENİZLERİ ANMAYA

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin 40. yıl dönümü yaklaşırken Ankara gençliği de hem Denizlerin mücadelesini anlatmak hem de 6 Mayıs günü kitlesel bir anma yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Genç-İMO Konsey üyesi Emrah Alp, Denizlerin halk tarafından bu kadar sahiplenilmesinin sebebinin onların halkın talepleri üzerinden yürüttükleri mücadele olduğunu ve bugün Denizlerin mücadelesini devam ettirmenin yolunun da aynı kararlılıktan geçtiğini söyledi. Alp, son dönemde “çılgın projeler”iyle doğayı tamamen talana açan AKP politikalarına karşı geleceğin mühendisleri olarak “3. boğaz köprüsünün değil, devrimci gençlik köprüsünün mühendisleri olacağız” dedi.

Siyasal Bilimler Fakültesi Dayanışma Derneği (SBF-DER) Başkanı Arda Hatipoğlu da, dernek olarak iki gün önce “Mahirlerden, Denizlerden Bugüne Öğrenci Hareketi” adlı panel düzenlediklerini ve 6 Mayıs’ta da en kitlesel biçimde Karşıyaka Mezarlığında olacaklarını bildirdi. Mamak İlçe ÖTK Başkan Yardımcısı Evrim Sancı da, “Denizlerin isimlerini duymak bile liselilerde bir heyecan yaratıyor. Onların 68’de üniversitelerde başlattıkları mücadeleyi bugün liselerde sürdürmeliyiz” diye konuştu.

TERMİK SANTRALLERE KARŞI 6 MAYIS’A

İzmir’de 6 Mayıs, Aliağa’daki termik santral planlarına karşı “1 Milyon İzmirli Termik Santrale Karşı” platformunun Aliağa’daki büyük buluşmasıyla birleştirilecek. İzmirli gençler için bu 6 Mayıs, emperyalizm ve savaş karşısında tutum alma ve çevre mücadelesini yükseltmek olacak. Yaşadıkları yerlerde doğanın talan edilmesine karşı 6 Mayıs’ta olacak gençler, “İnsana, toprağa ve suya özgürlük” sloganıyla Aliağa’da Denizleri anacak.

Kürecik’e kurulan NATO Radar Üssü, Arap halk ayaklanmaları, Ortadoğu’ya emperyalist müdahaleler ve Suriye sorunununu tartışan gençler Eskişehir’de de 6 Mayıs’a hazırlanıyor.

Denizlerin idam sehpasında haykırdıkları “Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği” sloganının önemini vurgulayan Eskişehirli gençler, katledilişlerinin üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen uğruna mücadele ettikleri, ölümü göze aldıkları taleplerin hâlâ güncelliğini koruduğunu söylüyor.

Eskişehirli gençler, 6 Mayıs günü saat 15:00’te Emek Partisi Eskişehir il binasında Aydın Çubukçu tarafında hazırlanan “Fırtınanın Çocukları” adlı belgeselin gösterimini yapacak.  Belgesel gösteriminin hemen ardından ise saat 17.00’de Hamamyolu eski Yapıkredi önünden Adalar MİGROS önüne kadar yapılacak yürüyüşle Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan anılacak.

BARIŞ, KARDEŞLİK, ANADİLDE EĞİTİM

Kürt gençliği için bu 6 Mayıs yine barış ve kardeşlik sesinin yükseleceğini bir gün olacak. “Ölmek ve öldürmek” istemediklerini haykıracak olan Kürt gençleri birçok kentte Denizleri anacak. Dersim’de de barış talebini 6 Mayıs’a taşıyacaklarını söyleyen üniversite öğrencisi Bahoz Güzel, üniversitelerdeki yoğun baskıya da dikkat çekti. Güzel, 6 Mayıs’ta parasız eğitim ve YÖK’ün dağıtılması talepleriyle alanda olacaklarını söyledi.

Antep’te hem üniversitede okuyan hem de çalışan Mustafa Korkmaz, 6 Mayıs 1972’de üç gencin idam edilmesindeki amacın halka ve gençliğe korku vermek olduğunu belirtti. Anadilde eğitimin önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini belirten Korkmaz, anadilin en insani hak olduğunu ve bu hak için bölge gençliği olarak sonunda kadar mücadele edeceklerini vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)


DENİZ OLMAK SINIFA BAĞLANMAKTIR

Beyar Özalp (Van YYÜ Edebiyat Topluluğu Başkanı): Bugün için Deniz olmak sadece  Denizlerin  fotoğraflarının basılı olduğu t-shirt, şapka vb. aksesuarlar giymek değildir. Deniz olmak işçi sınıfına bağlanmaktır. Onlar gibi fabrikalarda, atölyelerde, meydanlarda işçi sınıfının yanında olmaktır. Deniz olmak ezilen tüm halkların yanında mücadele etmektir. 6 Mayıs’ta Denizlerin yasını tutmak için değil onların mücadelelerinin 40 yıldır sürdüğünü ve süreceğini göstermek için alanlarda olacağız. 6 Mayıs’ta  Kürt sorununun demokratik çözümü, anadilde eğitim hakkı ve tutuklu öğrencilere özgürlük için alanlarda olacağız.


TALEPLERİ GEÇERLİLİĞİNİ KORUYOR

Güven Gerçek (Emek Partisi İstanbul İl Başkanı): 6 Mayıs Denizlerin idamlarının 40. yıldönümü. 40. yılında Denizler hâlâ milyonların yüreğinde yaşıyor ve Türkiye halkı  büyük bir özlem duyuyor. 68 kuşağının önderleri olan 3 fidan, emperyalizme karşı çıktı, bağımsızlık ve demokrasi istedi. İdamları hukuksuzdu ve bugün hâlâ Denizlerin ileri sürdükleri talepler geçerliliğini koruyor. Emperyalizme karşı mücadele önemini koruyor. Denizlerin son sözleri olan “Yaşasın  halkların kardeşiliği” şiarı bugün Türkiye gençliğinin özlemidir. Gençler bir şeyi çok iyi anlamalıdır; işçi sınıfı mücadelesiyle birleşmek ve onunla yol almak ihtiyaçtır. Denizleri yine her yerde kitlesel anacağız. Onlar Türkiye işçi sınıfının, emekçilerinin ve gençlerinin bağımsızlık ve sosyalizm kavgasında yaşamaya devam edecek.


MİRASLARI AYDINLANMA NOKTAMIZDIR

Mustafa Köz (Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı): Yılların, 40 yıllık devrimci birikimini çoğalttığını görüyoruz. O yıl 6 Mayıs’ta bir ülkenin sosyalist tarihine 3 idamla set vuracağını düşünenler, bugün gelinen noktada hiç de böyle olmadığını görmüştür. Siyasal iktidarların yargılarının değişmediğini biliyoruz. O yıldan bugüne hükümetler değişmiştir ancak siyasal zihniyet asla değişmemiştir. Buna karşı 3 devrimcinin asılması devrimcilerin siyasal direnme noktalarını bilemiş ve çoğaltmıştır. Bugün devrimci gelenek, bugünün gençliğiyle Denizlerden aldıkları mirasla yeryüzünü daha da ışıtmak için önemli bir aydınlanma noktasıdır. Türkiye gençliğinin bu bilinçle davranacağına inancım sonsuzdur.


HER YERDE ANILACAKLAR

İSTANBUL
6 Mayıs – Galatasaray Lisesi önünden Dolmabahçe’ye yürüyüş – Saat: 15.00
Saat 16.00 – Dolmabahçe’de anma etkinliği
ANKARA
6 Mayıs – Karşıyaka Mezarlığı 2 Nolu Kapı – Saat. 12.00
İZMİR
6 Mayıs – Aliağa – Saat: 13.00
ESKİŞEHİR
6 Mayıs - Hamam Yolu Yapı Kredi önünden Adalar Migros önüne yürüyüş – Saat: 17.00
BURSA
Mahfel Parkı önünden Orhangazi Parkı’na yürüyüş – Saat: 18.00
ANTALYA
6 Mayıs - Aptomus Heykeli önü – Saat: 14.30

ADANA

6 Mayıs - Saat 13.00: HDK Gençlik Meclisi 5 Ocak meydanından İnönü parkına yürünecek.

TARSUS
6 Mayıs - Saat:17:30 EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan'ın katılımıyla Yarenlik Alanında Yürüyüş
Saat:18:30 Selma Gürkan'ın Katılımıyla,Eğitim Sen Binasında Halkların Demokratik Kongresi Halk Toplantısı
ELAZIĞ
5 Mayıs - Söyleşi - Saat: 16.00
6 Mayıs - Hozat Garajı - Basın Açıklaması - Saat: 14:00
DERSİM MERKEZ
6 Mayıs – Yürüyüş -  Saat: 18:00
Pertek
6 Mayıs - Anma Etkinliği
Ovacık
7 Mayıs - Anma Etkinliği - Saat: 18:00
ARDAHAN
10 Mayıs – Panel
ERZİNCAN
8 Mayıs – Söyleşi
VAN
5 Mayıs - Anma Etkinliği –
 6 Mayıs - Sanat Sokağında Basın Açıklaması
ANTEP
5 Mayıs EMEP İl Binasında Söyleşi - Saat: 14:00
Kırkayak Parkından Yeşilsu’ya Yürüyüş - Saat: 16:00
AMED
6 Mayıs - Basın Açıklaması: Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Önü -  Saat: 12:00 - 14:00 arası - Dicle Üniversitesi - Belgesel Gösterimi
MALATYA
6 Mayıs - Kız Meslek Lisesi’nden Soykan Parkı’na Yürüyüş
ADIYAMAN
6 Mayıs - Demokrasi Parkı’nda Basın Açıklaması Saat: 14:00
URFA
Birecik: Katre Kafe’de Anma Etkinliği Saat: 10:00  

MERSİN
6 Mayıs - Saat 11.00'da Üç Fidan anıtına çelenk konulacak
-Konuşmalar
Hasan Kapıkıran(Mersin 68'liler Derneği Başkanı)
Ertuğrul Kürkçü(BDP Mersin Milletvekili)
-Konuk Konuşmacılar
Sırrı Süreyya Önder
Menderes Samancılar
Fatoş Güney
-Saat 12:00'da Deniz Gezmiş Akademisi açılışı(Atila Keskin)
-Geleneksel 6 Mayıs Anma Programı
-Açılış Konuşması
Hasan Kapıkıran
Ertuğrul Kürkçü
Rıdvan Turan(SDP Genel Başkanı)
Aytuğ Atıcı(Chp Mersin Milletvekili)
-Saat: 14.00 (Serdar Türkmen)
-Saat:14.45 Konuşmacı
Selma Gürkan(Emek Partisi Genel Başkanı)
Ahmet Türk(Milletvekili)
Kemal Kılıçdaroğlu(Chp Genel Başkanı)
-Saat:15.00 Müzik Etkinliği (Mikail Aslan,Kardeş Türküler, Feryal)

ULAŞIM:
6 MAYIS PAZAR GÜNÜ SAAT:09.30'DA
1-MEZİTLİ BELEDİYESİ ÖNÜ
2-POZCU GROSERİ ÖNÜ
3-İSTASYON ÖNÜ
4-KARAYOLLARI ÖNÜ

ÖNCEKİ HABER

Çınar’ımızı ölümünün 1. yılında unutmadık

SONRAKİ HABER

Karagözden kukla festivaline

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...