29 Haziran 2016 15:43

Abhazya, FIFA’ya katılım başvurusunda bulundu

Kafkasya’nın önemli devletlerinden biri olan Abhazya’da FİFA’ya resmen katılım başvurusunda bulundu. 

Paylaş

Balkanların yeni ülkelerinden biri olan Kosova’nın FIFA tarafından uluslararası futbol organizasyonlarına kabulünden sonra Kafkasya’nın önemli devletlerinden biri olan Abhazya’da FİFA’ya resmen katılım başvurusunda bulundu. 

Sovyetler Birliği’nin 1989 yılında dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden, Gürcistan’ın Sovyet eyalet sistemine göre Abhazya’nın sınırları dâhilinde olduğunu belirterek bağımsızlığı tanımamasının ardından 1992 – 1993 yılında Abhazya – Gürcistan savaşı çıkmış, yaşanan savaşta Abhazya savaşı kazanmış, uluslararası kulvarda Rusya Federasyon, Nikaragua, Venezuella, Nauru Cumhuriyeti ve Vanuatu Cumhuriyeti tarafından tanınmıştı. BM üyesi çok sayıda ülke ise bağımsızlık ilanını yok saymıştı. Kosova’nın durumuna benzer bir durumu olan Abhazya, bu süreçten sonra uluslararası lobilerine devam ediyor. Kosova’nın FİFA (FédérationInternationale de Football Association) tarafından uluslararası futbol müsabakalarına davetinin ardından Abhazya Cumhuriyeti’de FİFA’ya katılım için resmen başvurusunu gerçekleştirdi. 

CONIFA ŞAMPİYONU OLMUŞTU

Bağımsız Futbol Toplulukları Konfederasyonu (ConIFA) üyesi olan Abhazya, gerçekleşen son turnuvada Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti’ni yarı finalde, Panjab’ı da penaltılarla yenmiş ve şampiyonluğunu ilan etmişti. Abhazya’nın başkenti Sohum’da geçtiğimiz Mayıs ayı içerisinde gerçekleşen organizasyonda tribünler doluluk oranıyla dikkat çekmişti. Abhazya, FIFA’ya da resmen katılım müracaatında bulundu. Gerçekleşen müracaatı Abhazya Cumhuriyeti Başbakanı Artur Mikvabia gerçekleştirdi. Mikvabia, FIFA Başkanı Gianni Infantino’ya gönderdiği başvurusunda, “Ülke, futbolun gelişmesi ve kitleselleşmesi konusuna büyük önem vermektedir. Devlet Programlan çerçevesinde kent ve şehir alanlarına futbol profesyonelleri ve futbolseverlerin kullanımına uygun olan modern stadyumlar ve futbol sahaları inşa edilmiştir. Devlet yönetimi, futbola olan bu ulusal ilgiyi dikkate alarak sürekli bir biçimde futbol altyapısını genişletmek ve geliştirmek için adımlar atmaktadır” ifadelerinde bulundu.

‘FIFA’DAN ONAY BEKLİYORUZ’

Artur Mikvabia başvurusunun devamında, “Abhazya Cumhuriyeti zengin bir futbol mirasına ve geleneğine sahiptir. Abhazya’nın yerli halkı, SSCB ulusal takımına dahil olarak Dünya ve Avrupa Kupaları finallerine katılmıştır. Abhaz oyuncular zengin dünya futbol tarihine dikkate değer katkılarda bulunmuştur. Ülke halkı tarafından da desteklenen, Abhazya Futbol Federasyonu’nun FIFA’ya üye olma konusundaki bu kapsamlı arzusunun FIFA Yönetici Komitesi’nin onayından geçeceğini ve bunun Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının diğer ülkeler tarafından da tanınmasına yardımcı olacağını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Abhazya Cumhuriyeti’nin FIFA’ya başvurusu kabul olursa, Türkiye’de profesyonel liglerde boy gösteren Abhaz asıllı Türk futbolculara da Abhazya Milli Takım şansı doğuyor. Şuan Mısır, Ürdün, Türkiye, Rusya ve Almanya gibi çok sayıda ülkede Abhaz asıllı futbolcu bulunuyor. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TRT bandrolüne tepki çığ gibi

SONRAKİ HABER

'Yeni Suriye Ordusu'nun IŞİD operasyonu başarısız oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...