29 Haziran 2016 15:01

19 köy 58 mezradan bilgi alınamıyor

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 18 Haziran günü ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile birlikte başlatılan askeri operasyonda onlarca köyle bağlantı koptu.

Paylaş

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 18 Haziran günü ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile birlikte başlatılan askeri operasyonda onlarca köyle bağlantı koptu. İlçe merkezi ve köylerinde binlerce asker konuşlandırılırken yollarda yoğun önlemler alınmış durumda.

Saldırılarla ilgili HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ile HDP Lice Eş Başkanı Niyazi Erdoğan DİHA’ya konuştu. Ablukalar ile birlikte kentlerin yakılıp yıkıldığını, insanların diri diri katledildiğini söyleyen Demirel, savaşın şuanda ilçe ve köylerde yoğunlaştırıldığını vurguladı. Bugün köylerde 90’lardan daha ağır bir şekilde operasyonların yürütüldüğünü belirten Demirel, “Şehirleri yok etmeye çalışan zihniyet, şimdi de köyleri bombalayarak insansızlaştırmaya çalışıyor” dedi.

Köylere ulaşmakta zorluk çektiklerini ifade eden Demirel, köylülerin yaşam alanlarının yakılıp yıkıldığını ifade etti. Demirel, “Şuan da Diyarbakır’ın ilçelerinde bulunan köylerin boşaltılması ve tamamen devlet güçlerinin yerleştirilmesi amaçlanıyor. Kürdistan’da yaşamın her alanını gasp ederek abluka altına alan bir devlet zihniyeti var” dedi.

‘ESRAR BAHANE’

HDP İlçe Eş Başkanı Niyazi Erdoğan da, 1993 yılında dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın’ın öldürülmesinden sonra Lice’nin yakıp yıkılmasını hatırlatarak, “Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, Lice’de ‘Taş üstünde taş bırakmayacakları’ talimatını verip, Lice’ye çıkarma yapmışlardı” dedi. Çiller döneminde çok sayıda insanın katledildiğini vurgulayan Erdoğan, Lice’nin imhasının planlandığını kaydetti. Erdoğan, şu an benzer bir süreçten geçtiklerinin altını çizerek, Lice’nin her tarafının abluka altına alındığını aktardı. Köyde yaşayan yurttaşların can güvenliği olmadığını belirten Erdoğan, kendilerinden hiçbir şekilde bilgi alamadıklarını söyledi. 

Erdoğan, şöyle devam etti: “90’larda yaşadığımız günlerden daha beterini yaşıyoruz. 90’larda bütün köy yollarımız kapalı değildi. Ancak şimdiki operasyonda Lice’ye bağlı 19 mahalle 58 mezradan bilgi alamıyoruz. Yani orada ne oluyor ne bitiyor bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey yak-yık politikası izleniyor.” 

Operasyonun ‘Esrar’ adı altında kamufle edilmeye çalışıldığını kaydeden Erdoğan, “Devlet 20 dönümlük tarlaya ekilen esrarı ilk günden görmemiş mi? Esrar operasyonu adı altında köyleri insansızlaştırmaya çalışıyorlar. Bu operasyonlar Lice halkını sindirmeye yönelik Lice nasıl ki 1925 ve 90’larda direndi, 2016’da da direnecek” şeklinde konuştu. 

Bilgi alınamayan köyler: Derxust (Dibek), Taxa Mala Mehê Bîro (Ecemir), Balîçnê (Esenler), Pêçar (Güldiken), Hedık (Hedik), Antax (Kabakaya), Hezan (Kayacık), Darakol (Kıyı), Şawerdiyan (Örtülü), Şağur (Saydamlı), Pîrik (Serin), Sipeyni (Şenlik), Heşederê (Ulucak), Bawerdê (Üçdamlalar), Kerwas (Yalaza), Xosor (Yalımlı), Tutê (Yorulmaz), Mele (Yönlüce), Sisê (Yolçatı). (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘93’ün tanıkları: Devlet hiç değişmedi

SONRAKİ HABER

ÖDP: Can güvenliği için AKP iktidarından kurtulmalıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...