29 Haziran 2016 12:45

10 Ekim savcısından Ali Cengiz oyunu

10 Ekim Tertip komitesinin miting saati  için valiliğe “08.30- 16.00” olarak yaptığı başvuru iddianamede “12.00- 16.00” olarak değiştirildi.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

10 Ekim Katliamı’na ilişkin oluşturulan iddianamede, skandal bir detay ortaya çıktı. Tertip komitesinin miting saati  için valiliğe “08.30- 16.00” olarak yaptığı başvuru iddianamede “12.00- 16.00” olarak değiştirildi.

Savcılık tertip komitesinin “12.00-16.00” saatleri arasında miting düzenlemeyi talep ettiğini iddia etti. Ancak miting saati Valilik ve emniyet tarafından tek taraflı “12.00-16.00” olarak değiştirilmişti. Tertip Komitesi’nin gerekçeyi sorması üzerine ise “Trafik ile ilgili, sıkıntı olmaz” denilmişti.

Ancak bu değişiklik İçişleri Bakanlığı’nın 10 Ekim mağdurlarının tazminat davalarına gönderdiği savunmalarda devletin koruma zırhına dönüşmüştü. Bakanlık, savunmasında, emniyet ve valiliğin toplantı saatlerini tek taraflı olarak 12.00-16.00 şeklinde değiştirmesini gerekçe göstererek, Gar önündeki toplanmayı “2911 Sayılı Kanunu’na aykırı hareket” olarak değerlendirmişti. 

TERTİP KOMİTESİ TALEP ETTİ İDDİASI

Ankara’da 101 kişinin yaşamını yitirdiği ‘Barış Mitingi’ öncesi tertip komitesi  22 Eylül 2015 tarihinde Ankara Valiliği’ne başvuruda bulunarak gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını istemişti. Yine aynı tarihte,valilik tarafından tertip komitesinden TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül’e gönderilen, başvurunun kendilerine ulaştığı bildirilen yazıda: “7 kişilik düzenleme kurulu tarafından Valilik makamına verilen 22 Eylül 2015 tarihli müracaat dilekçesinde, 20 Ekim 2015 Cumartesi günü 08.30- 16.00 saatleri arasında Ankara Garı önünde toplanılarak, Savaşa İnat Barış Hemen Şimdi, Barış, Emek, Demokrasi konulu açık hava toplantısı düzenlemek istenildiği bildirilmiştir” denildi.

Ancak tertip komitesinin başvuru saati iddianamede şöyle yer aldı: “Sivil Toplum Kuruluşları’nca Ankara Valiliği’ne 22/09/2015 tarihinde müracaat edilerek 10 Ekim 2015 Cumartesi günü 12:00-16:00 saatleri arasında Ankara Tren Garı’nda toplanılarak Talatpaşa Bulvarı, Opera meydanı ile Atatürk Bulvarını takiben Sıhhıye meydanına kadar yürümek suretiyle, Sıhhıye meydanında “ Savaşa İnat Barış Hemen Şimdi, Barış, Emek, Demokrasi “ konulu toplantı ve gösteri yürüyüşü ve miting düzenlenmek üzere izin talep edildiği, Ankara Valiliği’nce 05 Ekim 2015 tarih ve 15491 sayılı yazı ile Sivil Toplum Kuruluşlarına bahse konu toplantı ve mitingin düzenlenmesi için izin verildiği anlaşılmıştır.” 

TEK TARAFLI OLARAK DEĞİŞTİRMİŞLERDİ

Ancak tertip komitesinin başvurusu  Ankara Valiliği’nin 29 Eylül 2015 tarihinde bildirdiği yazıda da mevcut. Söz konusu yazıda şöyle deniyor: “10 Ekim 20l5 tarihinde 08.30-16.00 saatleri arasında Ankara Garı önünde toplanılarak Sıhhiye Meydanı’nda yapacağınız “Savaşa İnat Barış Hemen Şimdi. Emek Barış, Demokrasi” konulu toplantı ve gösteri yürüyüşü müracaatı Ankara Emniyet Müdürlüğüne gönderilmiştir. Ankara Emniyet Müdürlüğünden alınan ilgi (b) yazıda; bahse konu toplantı ve gösteri yürüyüşü ile ilgili sabahın erken saatlerinde tren garı, yürüyüş güzergahı ve miting alanında alacağı emniyet tedbirleri çerçevesinde araç trafiğine kapatılacağından ulaşım sağlayacak vatandaşlarımızın mağduriyet ve hak ihlalleri yaşayacağı belirtilmiştir.”  Ancak 1 Ekim 2015 tarihinde Tertip Komitesi’nden Dersim Gül’e yazı yollayan Valilik, miting saatini trafiği gerekçe göstererek 12.00- 16.00 arasında değiştirdi.

GÜL: DEVLETİN SORUMLULUKTAN KURTULMA ÇABASI

Tertip komitesinden TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül valiliğin yazısını ve iddianamede geçen başvuru saatini Evrensel’e değerlendirdi. Başvurularının ıslak imzalı belgelerde kayıtlı olduğunu söyleyen Gül, “Biz saati 08.30- 16.00 olarak istemişiz. İddianame neden başvuru saatimiz 12.00 diye değiştirilmiş, demek ki belli başlı istihbaratlar paylaşılmış. Devletin bombalı eylemden bilgisinin olduğu ve bu saatlerde yaşanacak bir olaydan dolayı oluşacak sorumluluktan kurtulma çabası. İddianamenin böyle oluşturulması birilerinin birilerini koruduğunu gösteriyor. Birileri kendi yurttaşını korumuyor, istihbaratlara rağmen güvenlik önlemlerini almayanları korumaya çalışıyor. Hatta miting saatini anlaşılamaz şekilde değiştiriyor, yetmiyor iddianamede bizim başvuru saatimizi bile değiştiriyor. Kendilerini kurtarmak istiyorlar ki iddianameye böyle geçiyor” dedi. Valilik tarafından kendisine 1 Ekim 2015 tarihinde gönderilen yazının ardından emniyet görevlilerine saat hakkındaki kaygılarını aktardıklarını da hatırlatan Gül, “Emniyet görevlileriyle görüşmemizde kaygılarımızı belirttik, onlarda bize herhangi bir sorun olmadığını, sabah saatlerinde Ankara dışında gelenlerin toplanabileceğini belirttiler. 12.00 saatinin trafiğin düzenlenmesiyle ilgili olduğunu belirttiler. İnsanlar toplandıkça da trafiği kesmeye başlayacaklarını anlattılar” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli işçi asansöre sıkışarak yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

HDP'li Yıldırım'a göre LGBTİ eylemi Ramazan'a hakaret!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...