29 Haziran 2016 12:25

Çocuk işçi vali gözetiminde öldü

Suriyeli çocuk işçinin asansörde sıkışarak öldüğü Aykosan Sanayi Sitesi “Valilik gözetiminde çocuk işçilik” haberi gazetemizde yayınlanmıştı.

Paylaş

10 yaşındaki Suriyeli çocuk işçi Mustafa Halil Cemal’in asansörde sıkışarak feci şekilde can vermesiyle bir kez daha adını duyuran İkitelli Aykosan Sanayi Sitesi, daha önce gazetemizin manşetinde yer almıştı. “Valilik gözetiminde çocuk işçilik” manşetiyle 26 Mart 2015 tarihinde yayınladığımız haberde, çocuk işçilerle yaptığımız röportajları vermiş, her 4 işçiden 1’inin çocuk olduğunu belirttiğimiz haberde İstanbul Valisi Vasip Şahin’in sanayi sitesinin başkanlığını yaptığını aktarmıştık. 

Sinan Ceviz ve Ümit Kartal’ın yaptığı haberde çoğunluğunu Kürt ve Suriyelilerin oluşturduğu çocuk işçiler şunları söylemişti: 

-Günde 13 saat çalışıyoruz. Aldığımız ücret 400 ile 600 lira arasında. 

-Babamla birlikte aynı çalışıyorum. 

-Abi bu garibanı çekin, haberini yapın. Valla evde çocuklar taş kaynatıyor.

- Biz çocuk değiliz abi, çalışıyoruz. 

-1 dakika geç kalınca içeriye koymuyorlar. Sabah 8’den akşam 9 buçuğa kadar çalışıyoruz, aylık 600 lira alıyoruz. Sayacıyız. Halep’e köyümüze dönmek istiyoruz. 

İşe çocuğuyla gelen bir baba ise “Benim günahım değil, devletlerin günahı” diyerek çocuğunun elinden tutarak atölyenin yolunu tutmuştu. 

NE OLMUŞTU?

Aykosan Sanayi Sitesi 4 B Blok’ta meydana gelen olayda bir ayakkabı atölyesinde çalışan 10 yaşındaki Suriyeli Mustafa Halil Cemal işyerine çıkmak için asansöre binmişti. Sanasör arızalanınca, asansörün kapısını aralayarak dışarı çıkmaya çalışmış asansör bir anda hareket edince feci şekilde can vermişti. Açıklama yapan işçiler asansörün arızalı olduğunu, 2 sene önce de bir işçinin bacaklarının koptuğunu söylemişti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Derik'te askeri araca saldırı: 2 asker yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Suriyeli işçi asansöre sıkışarak yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa