04 Mayıs 2012 10:58

Borda taşeronlaştırma itirafı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan bor madenlerinde taşeronlaştırmaya ilişkin itiraf geldi. Bakan, Emek Partisi Eski Genel Başkanı ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in soru önergesine verdiği yanıtta, “Bor madenlerinin özelleştirilmesi değil, taşeronlaştırılması gündemde” yanıtı verdi.Düny

Borda taşeronlaştırma itirafı
Paylaş
Hilal Yağız

Dünyada tükenmek üzere olan ve yüzde 72’si Türkiye’de bulunan bor rezervleri ile ilgili devlet korumasının kaldırılmak istenmesi, Emek Partisi Eski Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Levent Tüzel tarafından Meclis gündemine taşındı.

AMAÇ REKABET GÜCÜNÜ ARTTIRMAK

Tüzel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bor rezervleri ile ilgili devlet korumasının kaldırılmak istenmesinin sebebini sormuştu. Önergeye Bakan Taner Yıldız’dan cevap geldi. Yıldız cevabında, “Eti Maden’in rekabet gücünün arttırılarak, ülke ekonomisine katkı sağlamasının yolunun taşeronlaştırmadan geçtiğini” ileri sürdü.

Yasa değişikliği önerisiyle, madenlerin devlet eliyle işletilmesi hükmünün yerine üçüncü kişiler tarafından da işletmelerin alınabileceğini belirten Bakan, “Bu yasa değişikliği ile Eti Maden’in rekabet gücünün ve kârlılığının arttırılarak ülke ekonomisine azami katkı sağlaması hedeflenmektedir” dedi. Bakan Yıldız, yasa değişikliğinin özelleştirmeye sebep olmayacağını iddia etti.

Yıldız, “Yasal düzenlemeyi, uygulamadaki birtakım farklılıkları gidermek, bor, uranyum ve toryum madenlerinin üretim ve zenginleştirme aşamasında günün teknolojisine uygun üretim yöntemlerinin hızlı ve etkin olarak uygulanabilmesini sağlamak ve/ veya üretim maliyetlerini düşürebilmek için bir kısım işleri hizmet alımı yoluyla gerçekleştirebilmesine olanak tanımak amacıyla hazırladıklarını” belirterek, taşeronlaştırmayı savundu.

TÜZEL: BOR MADENLERİ GÖZDEN ÇIKARILDI

Tüzel, cevap üzerine gazetemize yaptığı açıklamada bor madenlerinin özelleştirilmesi ve taşeronlaştırılmasının iktisadi bakımdan Türkiye’nin ulusal çıkarları ile bağdaşmayacağını kaydetti. Tüzel, son yirmi yıldır başta ABD olmak üzere emperyalist devletler ve uluslararası tekellerin tüm ülkelerin yeraltı ve yerüstü zenginliklerini özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarıyla ele geçirmeye çalıştıklarını ifade etti.

“Bor madenlerinin taşeronlaştırılması da dünya madenlerini ahtapot gibi saran, uluslararası maden tekeli RT US Borax’ın yağmalama girişimlerinin Türkiye’deki yasal boyutudur” diyen Tüzel, hükümetin bor madenlerini de gözden çıkardığını vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)


HİZMET SATIN ALMAYA İHTİYAÇ YOK!

Tüzel, “dünya bor pazar payı yüzde 47 olan bor madenlerinin ‘dışarıdan hizmet satın alma yoluyla’ özelleştirilmesinin önünün açılması halkımızın çıkarlarına aykırı olduğu gibi, mevcut yasalara da aykırıdır” dedi.

Bakan’ın bor madenleri üretiminin, dışarıdan hizmet satın alma yoluyla yapılmasının nedeni olarak ileri sürdüğü teknik, ticari ve ekonomik sebeplerin gerçeği tam olarak yansıtmadığını belirten Tüzel, “Maden sektöründe örgütlü sendika ve ilgili meslek örgütlerinin raporlarında, bor madenlerinin üretim ve zenginleştirilmesinde halen hiçbir teknik eksiklik ya da destek ihtiyacı bulunmadığı gibi, gelinen üretim kapasitesi, kurulan tesislerin mühendislik ve teknik yeterlilik bakımdan üst düzeyde olduğu belirtilmektedir” dedi. Tüzel, “taşeronlaştırma ile üretimin ve hizmetin parça parça şirketlere ihale edilip, devlet bütçesinin yerli ve yabancı şirketlere yağmalatılması, çalışanların kölelik koşullarında çalıştırılmasının ilanıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Engelsiz Yaşam Merkezi’nde taşeron engeli

SONRAKİ HABER

Türkiye’de 10 yılda 934 asker 'ihtihar' etti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...