29 Haziran 2016 11:48

Kitapların toplatılması kararı Meclis gündeminde

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Aram Yayınları'na ait 53 kitabın toplatılma kararını meclise taşıdı.

Paylaş

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Aram Yayınları'na ait 53 kitabın toplatılma kararını meclise taşıdı. Uca aralarında Sakine Cansız, Abdullah Öcalan ve Musa Anter'in kitaplarının da aralarında bulunduğu 53 eserin toplatılmasına ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Aram Yayınevine ait 53 eserin Diyarbakır 1. Sulh Hakimliği'nce toplatılması TBMM gündemine taşındı. HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, kitaplarla ilgili olarak alınan bu kararı İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Uca, soru önergesinde, Aram Yayınları'nın stantlarının ve kitaplarını satışının yapıldığı yerlere dönük son dönemde artan baskıları bir kez daha hatırlatarak, baskı ve yasaklama uygulamalarının kamuoyunu endişelendirdiğini belirtti. 

Uca, bu bağlamda Ala'nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: 

* Aram Yayınları'nın yaklaşık bir yıldır maruz kaldığı söz konusu baskılar bilginiz dahilinde midir? Söz konusu uygulamalar bilginiz dahilinde ise Aram Yayınları'nın son bir yıldır sistematik olarak baskılara maruz kalmasının özel bir sebebi var mıdır?

* 'Tüm nüshalarına el konulması' kararı veren Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi söz konusu kitaplar hakkında bilirkişi incelemesi başlatmış mıdır? 

* Gerekçeli kararda kitabın hangi kısmında hangi ibarelerin örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek hususlarda gerekli araştırma yapılmadığı halde, araştırma, anı, roman ve şiir kitaplarının 'tüm nüshalarına el konulması' şeklindeki kararın gerekçesi nedir?

* Kitaplar hakkında 'toplatma, satış ve dağıtım yasağı' olmadığı halde, 27 Haziran 2016 tarihinde Aram Yayınları'na ait kitapların Mardin-Kızıltepe'deki Ekin Kitapevinde el konulmasının yasal gerekçesi nedir? Mardin'de Ekin Kitapevi basılarak Aram Yayınları'nın kitaplarına el konulması talimatı hangi emniyet birimi tarafından hangi mevzuata göre yapılmıştır? 

* Anayasa Mahkemesi'nin Aram Yayınları'ndan çıkan bazı kitaplara 'yasağı geri çekme, kitaplara el konulamaz, kitap hakkında yasaklama kararı verilmez' şeklinde almış olduğu karara rağmen, Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin aynı kitaplar hakkında 'tüm nüshalarına el konulması' şeklinde karar almasının hukuki dayanağı nedir? " (Ankara/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Adana’da “Jurassic Park” İptal edildi

SONRAKİ HABER

 Adana’da bombalı saldırı protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa