29 Haziran 2016 00:58

Canımız pahasına da olsa özelleştirmeyi durduracağız

Zonguldak Karadon Taş Kömürü Müessesi'nde özelleştirme gündemde. İşçiler ve sendika 'Geçmişte verdiğimiz cevabı vermeye hazırız' diyor.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Arzu ERKAN
Zonguldak

Özelleştirme İdaresi tarafından 16 Haziran 2016 tarihinde Zonguldak Karadon Taş Kömürü Kurumu’na gönderdiği ve ‘Kurumun güvenli bir şekilde özelleştirilmesi için envanter bilgisinin ivedilikle gönderilmesini istiyoruz’ denilen yazı üzerine başlayan tepki hızla büyüyor. GMİS yöneticilerinin Ankara’da bakanla yaptığı görüşmelerin sonuç vermemesi tepkiyi daha da büyütmüş durumda. Özelleştirmeye izin vermemekte kararlı olduklarını dile getiren madenciler, büyük madenci yürüyüşünü hatırlatarak hükümeti uyardı: “Geçmişte verdiğimiz cevabı vermeye hazırız.”

ÖZELLEŞTİRME ZONGULDAK’I BİTİRİR

24 yıllık işçi Necati Cinköse, TTK’nın özelleştirilmesi halinde Zonguldak’ın sonunin geleceğini söyledi. Cinköse, “Madem öyle hükümet gelsin Zonguldak halkını denize döksün. Özel demek şahıs demek.  Yarın alacak kişi ben zarar ettim deyip ocağı kapatabilir. Özelleştirmeye madenci olarak da bir vatandaş olarak da karşıyım” dedi. 

3 yıllık işçi Coşkun Gül’den 16 yıllık işçi Bilal Karapınar’ına, TTK’nın bünyesinde taşeron işçi olarak çalışan Hakkı Kaptan’ına kadar herkes özelleştirmenin Zonguldak’ın sonu olacağını düşünüyor. Coşkun Gül şöyle devam etti: “Özelleşmesi demek dışarı göç demek. İnsanlar gider. Esnafa da zararı olur. Başka istihdam alanı yok. Başak yapacak bir şeyimiz yok.” Madenciliğin tehlikeli bir sektör olduğuna dikkat çeken Gül, “Devlet eliyle yapılması gerekiyor” diyerek Soma’da 301 madencinin yaşamına mal olan katliamı hatırlattı. 

‘SİYASİLER ZARAR ETTİRİYOR’

5 yıldır Kozlu TTK’da taşeron işçi olarak çalışan ve asgari ücret alan Hakkı Kaptan da “Bence Türkiye’nin ve Zonguldak’ın büyümesi için buranın büyümesi lazım. Şuan Zonguldak’ı ayakta tutan tek şey zaten TTK. TTK özelleşirse Zonguldak bitti demek” dedi. 

Madenin zarar ettiği söylentilerinin gerçek dışı olduğunu söyleyen işçiler, madenlerin devletin eliyle zarar ettirildiğini vurguluyor. 

Bilal Karapınar, “16 yıllık işçiyim. Burası işçiden zara etmiyor. Sen bir malzemeyi 5 liraya alırsın TTK’ya bu 15 liraya mal olur. Arada o kadar kişi var ki. İşin içine girmeden anlamıyorsun” dedi. Necati Cingöz de şunları söyledi: “Bizden zarar edilmez. Siyasiler zarar ettiriyor. Bugün 126 vagon çaktım. Siyasiler gelsin kâr zararı birlikte hesap edelim. Özelleştirme derken birileri ‘malı’ götürecek. TTK’nın kalbini, özel kömür damarı olan yerini özelleştiriyorlar. Neden Kozlu değil, Armutçuk değil. Çünkü birileri buradan nemalanacak. Bu bir siyaset bir oyun. Bunlar ta Özal’dan başlayan bir süreç şimdi faturasını biz ödüyoruz.”

‘BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKECEKLER’

TTK’nin kağıt üzerinde zarar ediyor gösterildiğini ifade eden GMİS Kozlu Şube Başkanı Hüseyin Kolçak da, “Bugün TRT’de kaç bin kişi çalışıyor. Oralarda da zarar ediliyor. Ama oralar hiç gündeme gelmiyor. Ama biz üretiyoruz. Biz canımız pahasına üretiyoruz. Biz ocağa indiğimiz anda her an ölümle burun burunayız.  O yüzden kimse maden işçisini bu işin suçlusu ilan etmesin tükürdüğünü yalatırız” diye konuştu. Kolçak, AKP iktidara geldiğinde TTK’deki madenci sayının 18 bin olduğunu, bu sayının 8 binlere düştüğünü hatırlatarak zararın asıl nedenin bu olduğunu söyledi. Kolçak şunları dile getirdi: “Ankara’dakiler Batı Karadeniz sahil hattını  termik santral cehennemine çevirmek için hazırlanan projelerin hayata geçirilmesi için yapılıyor bunları. Buraları birilerine peşkeş çekmek, rant sağlamak için. 168 yıldır Türkiye’ye katkı sağlayan bir yeri sosyolojik, ekonomik yanlarını düşünmeden kendi kafalarındaki özelleştirme politikalarını gerçekleştirmek istiyorlar.” Başkanlar Kurulu’nun aldığı bir dizi karar doğrultusunda zincirleme eylemlere devam edeceklerini duyuran Kolçak yarın saat 16.00’da sendika önünde buluşularak madenci anıtına yürüyüş yapacaklarını duyurdu. 1994-1995 yıllarında olduğu gibi kademe kademe eylemlere devam edecekleri bilgisini veren Kolçak, “O zamanda yetkililere biz gereken cevabı verdik. Maden işçisi dimdik, aynı mücadeleyi yapmaya hazır. Türkiye ve Zonguldak halkı geçmişten bugüne madencinin haklı eylemlerine bugüne kadar destek vermiştir bundan sonra da destek vereceğine inanıyorum. Biz burada aşımızın ekmeğimizin kavgasını veriyoruz. Bu kavgayı sürdüreceğiz” dedi. Son sözü ise madencilerden Coşkun Gül söyledi: “Canımız pahasına bu özelleştirmeye karşı çıkacağız.” 

ÖNCEKİ HABER

Bizimki yaşam mı, neyi göstereceksin!

SONRAKİ HABER

AKP'nin dış politikasında ‘sıfır sorun’dan ‘az düşman’a...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...