28 Haziran 2016 15:45

Meksika’da Peña’ya istifa çağrısı

Meksika’nın güney eyaleti Oaxaca’daki öğretmenlere yönelik saldırılar ve baskılar protesto edildi.

Paylaş

Meksika’nın güney eyaleti Oaxaca’daki öğretmenlere yönelik saldırılar ve baskılar protesto edildi. Meksika’da polisin Öğretmen Sendikası (CNTE) liderlerini hapise atılması ve öldürmesi üstünden bir hafta geçmesine rağmen, hükümete karşı tepkiler sürüyor. WSWS’den Rafael Azul’un haberine göre, ülkenin dört bir yanından insanlar tepkilerini geniş katılımlı protestolarla, kamuya açık alanları işgal ederek ve anayolları trafiğe kapatarak gösteriyor. 

43 KAYIP ÖĞRENCİ UNUTULMADI

Hafta sonu öğrenci, öğretmen ve işçilerden oluşan yüzbinlerce Meksikalı “Morena yürüyüşü” kapsamında başkentte büyük bir yürüyüş gerçekleştirdi. Öte yandan Morena yürüyüşü ile aynı anda yüzlerce Meksikalı Ayotzinapa’da 2014 yılında kaybolan fakat belediye başkanı kontrolünde teslim edildiği uyuşturucu çeteleri tarafından katledildiğine inanılan 43 öğretmen okulu öğrencisi için de yürüyüş yaptı. 

Gerçekleşen iki yürüyüşün de talebi aynıydı: Meksika Başkanı Enrique Peña Nieto’nun istifası... Moreno yürüyüşünün lideri Lopez Obredor konuşmasında Meksika Başkanı Peña Nieto’yu Meksika devriminin devirdiği Porfirio Diaz’la karşılaştırarak ikisininde devleti neo-liberal ve diktatör sistemle yönettiğini vurguladı. 

Yürüyüşlerde Peña Nieto’nun öğretmen katliamının sorumlularını, özel olarak opesasyon şefi  Osorio Chong’ı cezalandırması talep edilirken, Meksika halkı 2018’de demokratik ve eşit bir seçim isteklerinde de ısrarcı olduklarını bir kez daha vurguladılar. (DIŞ HABERLER)


OAXACA KATLİAMI VE SINIF MÜCADELESİ
Neil HARDT 

Moreno yürüyüşünün Lopez Obrador haraketi ulusal burjuva haraketini temsil ederken, Amerika emperyalizmine saygı ile karışık bir ürkeklikle yaklaşıp aynı zamanda Meksika’nın işçi sınıfına korku ile yaklaşıyor. Obrador, CNTE sendikasına hükümetle dialoğa devam etmeleri için adeta yalvarıyor ve Temmuz 19’daki katliamı belki de öğretmenlerin kendi hataları olarak değerlendiriyor. Fakat şu an Meksika’da gün geçtikçe büyüyen protestoları analistler burjuva haraketinden daha çok yeniden yükselen sınıf mücadelesi olarak değerlendiriyor. Katliamda hayatını kaybedenler ağırlıklı olarak Meksika’nın en fakir bölgesi güneybatıdan gelen eğitimde özelleştirmeye karşı çıkan gençler, sorumluların cezalandırılması için yürüyenler ise öğrenciler ve işçi sınıfı.

Katliamdan hemen ertesi Çarşamba 200.000 doktor, hemşire öğretmenlere destek olmak için ve sosyal servislerdeki özelleştirmeyi protesto etmek için yürüdü. Meksika’nın büyük üniversitelerindeki öğrenciler öğretmen katliamına tepkilerini ve yüksek öğrenim ücretlerini protesto etmek için dersleri boykot etmeye başladı. Protestolara hükümetin özelleştirme politikalarından yorgun işçi sınıfından kısa zamanda çok büyük katılım olduğu için bu hareketi burjuva haraketi olarak görmek yanlış olur. 

(WSWS’den çeviren: Elif Özmen Belek) 
 

ÖNCEKİ HABER

Sur’da önce yıkım sonra dinle terbiye

SONRAKİ HABER

UNICEF: 2030’a kadar 69 milyon çocuk ölebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...