28 Haziran 2016 14:50

Eğitim Sen: MEB'te yaşanan yolsuzlukların üzerine gidilsin

Eğitim Sen 2015-2016 eğitim-öğretim yılında, eğitim emekçilerine dayatılan performans, kadrolaşma ve   gerici dayatmalarla ilgili açıklama yaptı.

Paylaş

Eğitim Sen 2015-2016 eğitim-öğretim yılında, eğitim emekçilerine dayatılan performans, kadrolaşma ve   gerici dayatmalarla ilgili açıklama yaptı. Bu uygulamalardan vazgeçilmesi çağrısında bulunan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, MEB’de yaşanan yolsuzluk iddialarının üzerine gidilmesi ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti. 

Eğitim Sen 2015-2016 eğitim öğretim yılında kadrolaşma, performans değerlendirmesi ve atanamayan öğretmenlerin durumuyla ilgili Eğitim Sen Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “AKP iktidarı döneminde Milli eğitim Bakanlığı’nda 6 bakan değişikliği yaşandı. Bu sürede tek parti iktidarı olmasına rağmen eğitim politikaları her bakan ile değişti” dedi.

Yöneticilerin siyasi kadrolardan belirlenmesinin sisteme ciddi zararlar verdiğini belirten Karaca, siyasi atamalar, sınavlarda yaşanan sorunlar, özellikle müdür ve müdür yardımcılarının belirlenmesinde yandaş sendika üyelerinin belirgin bir şekilde kayrılmasının ciddi tepkilere neden olduğunu söyledi. Karaca, bakanlığın siyasi torpil anlamına gelen ‘mülakat sınavı’ ile yönetici belirlemekten vazgeçmesini ve yöneticilerin siyasi kimliklerine göre değil, liyakate göre belirlenmesi gerektiğini dile getirdi. 

ÖĞRETMENLER FAZLA ÇALIŞTIRILIYOR

Ayrımcı ve dışlayıcı uygulamaların performans değerlendirme sürecinde belirginleştiğine dikkat çeken Karaca, bu uygulamayla atanan okul müdürlerinin 30 Haziran’a kadar 50 kriterden oluşan ‘Performans Değerlendirme Formu’nu’ doldurmaları istendiğini ve öğretmenlerin yaptığı işin niteliğinden çok ‘yüksek performans’ üzerinden bireysel değerlendirilmeye tutulmasına karşı davalar açtıklarını söyledi. Performans dayatmasıyla eğitim emekçilerinin daha fazla çalıştırıldığını belirten Karaca, Eğitim Sen üyelerine karşı ayrımcı ve dışlayıcı uygulamalar sürdürülerek düşük puanlar verildiğini ifade etti. 

MEB’de yaşanan yolsuzluk iddialarının üzerine gidilmesi ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini vurgulayan Karava, “Sınav Hizmetleri  Genel Müdürlüğü’nde sınav güvenliğinin olmadığı, sınav kağıtlarını hizmetlilerin incelediği, müsteşar yardımcılarının yurt dışına gidişlerinde hem bakanlıktan hem de özel firmalardan ücret aldığı, 49 bin arızalı tablet alındığı ve bunların ücretlerinin ödendiği halde dağıtılmadığı ve kamu zararı oluştuğu, 110 adet Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) için 18 milyon lira yatırım yapıldığı ve kullanılmadığı, 2012 ve öncesine ait muhasebe evraklarının, harcama belgelerinin, resmi yazışmaların izinsiz olarak kasıtlı şekilde imha edildiği yolsuzluk  iddiaları son derece vahimdir” diye konuştu.

‘O SEMİNERİNE KATILMAYACAĞIZ’

Gazetemizin gündeme getirdiği öğretmenlere dayatılan ve Alevilere hakaret eden Türkiye’nin Maarif Davası isimli kitaba da değinen Karaca, “Seminer döneminde  siyasi içerikli dayatmalardan vazgeçilmelidir. Seminer çalışmalarında ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlere tek gündemli ve tek kitaplı seminer başlığı belirlenmiştir. Nurettin Topçu’nun ‘Türkiye’nin Maarif Davası adlı çalışmasında Aleviliği sapkınlık olarak niteleyen, karma eğitime karşı, medrese ve tarikat eğitimini öven sözler yer alması laik, bilimsel eğitim anlayışına açık bir meydan okumadır. Eğitim Sen olarak bu şahsın kitabının seminer konusu olarak dayatılmasını kabul etmiyoruz ve o kitabın tartışılacağı seminere katılmayacağız”dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana Tabip Odası: Amaçları yüreklere korku salmak

SONRAKİ HABER

Öğretmenlere sözleşmeli kölelik yasası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa