28 Haziran 2016 14:29

Fransa’da on binler yine sokakta

Fransa’da işçi ve emekçiler birçok kentte yürüyüşler yaparak Senato’da onaylanması beklenen yeni iş yasasının geri çekilmesi taleplerini yineledi.

Paylaş

Deniz UZTOPAL
Paris

Fransa’da işçi ve emekçiler 11’inci kez ve birçok kentte yürüyüşler yaparak Senato’da bu akşam onaylanması beklenen yeni iş yasasının geri çekilmesi taleplerini yineledi. 

Manuel Valls Hükümeti’nin Meclisi baypas ederek yasa tasarısını doğrudan Senato’ya göndermişti. Bu sırada başta Paris olmak üzere, Marsilya, Havre, Renne, Lyon gibi kentlere sokaklara inen on binlerce Fransız işçi ve emekçi, yasaya hayır dedi. Başkent Paris’te, işçi ve öğrenci sendikaları CGT (Genel İş Konfederasyonu), FSU, Solidaires, UNEF, UNL ve FIDL’in öncülüğünde 60 bin kişi Bastille Meydanı’ndan İtalya Meydanı’na yürüdü. Bu güzergaha geçtiğimiz hafta “güvenlik yok” diyerek izin vermeyen Paris Valiliği, bugün ise herhangi bir engel çıkarmadı. 

2 bin 500 polisin görev yaptığı yürüyüş öncesi ise 27 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Sendikalar bir sonraki eylem gününü ise 5 Temmuz olarak açıkladı. Bu tarihte, Senato’nun onayladığı tasarının, Meclis’te yeniden görüşülmeye başlanması bekleniyor. 

DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

İki hafta boyunca yeni iş yasasının 52 maddesini ayrı ayrı görüşen Senato üyelerinin, yaptığı değişikliklerin eskisinden daha da sorunlu olduğu belirtiliyor. İşçi ve emekçiler yasa tasarısına işten atmaları kolaylaştırdığı, esnek çalışma ve fazla mesaiyi genel kuralların dışına çıkararak patronun insafına bıraktığı gibi gerekçelerle karşı çıkıyordu. Senato’nun yaptığı bazı önemli değişiklikler ise şöyle oldu: 

* Patronlar haftalık 35 saatlik çalışma süresini 39 saate çıkarma hakkına sahip olacak. 

* Ulusal düzeyde belirlenen fazla mesai ücretlerini, patronlar işyeri bazında kendileri belirleyebilecek

* Kıdem tazminatı işçinin 15 aylık ücretini geçemeyecek. 

* 14 yaşında çocuk işçilerin “çırak” adı altında sömürülmesinin önü açılacak. 

Bu arada hükümet, yarın sendika temsilcileri perşamba günü ise işveren temsilcileri ile görüşmeyi planlıyor. İşçi ve ögrenci sendikaları ise yasa yeniden Meclise geldiği gün bir kez daha sokaklara çıkarak vekillere “yasayı onaylamayın” çağrısı yapacak. ansa’da üç ayı aşkın süredir işçi sendikaları yeni iş yasasına karşı büyük bir mücadele veriyor. Petrol rafinerileri, limanlar, demir ve karayollarında etkili grevler yaparak ve sık sık sokak eylemleri düzenleyerek tepkisini dile getiren işçiler hükümete tepki gösteriyor.
 

ÖNCEKİ HABER

Adana’dan performans sistemine tepki

SONRAKİ HABER

Adana Tabip Odası: Amaçları yüreklere korku salmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...