28 Haziran 2016 13:49

Avrupa Parlamentosu’nda İngiltere’nin ayrılma kararına öfke 

Avrupa Parlamentosu’nda İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı tartışılıyor.

Paylaş

Avrupa Parlamentosu’nda İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı tartışılıyor. Brüksel’de düzenlenecek olan AB liderler zirvesine katılmadan önce Alman parlamentosunda konuşan Merkel, “Yaşadığımız günlerin AB’nin kalan 27 üyesi için ne kadar kritik olduğunun farkındayız ve AB’nin bu zorlukları aşacak kabiliyete sahip olduğuna inanıyoruz” dedi.

ÖZEL BİR MUAMELE OLMAYACAK

BBC’nin haberine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış kararını saygıyla karşıladıklarını ifade etse de, başlayacak olan birlikten çıkış müzakerelerinde İngiltere’ye özel bir muamele yapılamayacağını söyledi. Almanya Başbakanı, “Başlayacak olan müzakerelerde Londra’nın seçme hakkı olmayacak. Birliğin diğer üyelerini AB’den çıkışa özendiremeyiz” diye konuştu. Brüksel’e giden İngiltere Başbakanı David Cameron önce Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile; ardından da Avrupa Konseyi toplantısı için Brüksel’de bulunan AB üyesi 27 ülkenin temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya gelecek.

FARAGE’A TEPKİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Avrupa Parlamentosu’na, İngiltere halkının iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi ama AB’den ayrılık kampanyasının başını çeken İngiliz politikacı ve Avrupa vekili Nigel Farage’a dönerek, “Siz ayrılık için mücadele verdiniz ve İngiltere halkı da ayrılıktan yana oy kullandı. Peki niye burdasınız?” diye sordu. Avrupa Parlamentosu’nun Halk Partisi grubunun başkanı Manfred Weber de Avrupa projesini savunmak için ayağa kalkmanın zamanı geldiğini söyledikten sonra Farage’a dönerek “ İngiltere halkından özür dileyin, utanın ve bu popülist Brüksel düşmanlığına bir son verin” dedi.

SÜREÇ RESMİ OLARAK BAŞLADI

Almanya, Fransa ve İtalya liderleri dün Berlin’de bir araya gelmiş ve AB’den çıkış sürecini resmi olarak başlatıp Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesini işleme koyana kadar İngiltere ile gayriresmî müzakerelerde bulunulmayacağını duyurmuştu. İngiltere’nin Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesini işleme koymasıyla, AB’den ayrılış anlaşmasının şartlarının belirlenmesi için iki yıllık süreç de başlamış olacak.

Avrupa Parlamentosu, AB liderleri ile İngiltere Başbakanı David Cameron arasında referandum ardından yapılacak ilk görüşme öncesinde toplanmıştı. Cameron referandum sonrasında, sonbaharda istifa edeceğini ve ülkenin AB’den hangi şekilde çıkacağına ilişkin müzakereleri ve belirlenecek yolun hayata geçirilmesini kendisinden sonraki başbakana bırakacağını söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

YSK'dan MHP için '10 Temmuz'da kurultay yapılamaz' kararı

SONRAKİ HABER

‘Magazin değil kadın cinayeti’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...