28 Haziran 2016 11:28

Öcalan'ın avukatlarının davası 14 Kasım'a ertelendi

Abdullah Öcalan'ın 46 avukatının yargılandığı 14 Kasım tarihine ertelendi.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul 

Türkiye tarihine en kalabalık avukat tutuklaması olarak geçen 22 Kasım 2011 tarihinde Abdullah Öcalan'ın avukatlarına yönelik "KCK" adı altında gerçekleşen operasyon kapsamında 46'sı avukat 50 kişinin yargılandığı davayı Paris, Berlin, İtalya, Hollanda barolarından avukatların yanı sıra Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV), Demokrasi İçin Hukukçular da takip etti. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan avukatlardan Özgürlükçü Hukukçular Derneği Eş Genel Başkanı Ömer Güneş, Mehmet Sani Kızılkaya, ÖHD Genel Merkezi Yöneticileri  Özgür Erol ve Asya Ülker, Nezahat Paşa, İbrahim Bilmez, Mustafa Eraslan ile avukatları katıldı.

Yargılama kapsamında 46 avukatın büyük çoğunluğu 2 yıla yakın süre tutuklu kalmalarının ardından tahliye edilmişti. Davada avukatlar, İmralı Adası'nda müvekkilleri Öcalan ile yaptıkları görüşmelerden suçlanıyor.

DOSYAYI HAZIRLAYAN HAKİM VE SAVCILARI HAKKINDAKİ DAVA DOSYALARI İSTENDİ

Duruşmada mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılanan avukatların müdafiliğini yapan Avukat Esra Salmanlı, Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) tarafından yapılan tüm yargılama faaliyetlerinin usulsüz olduğunu belirterek yargılamaya kaldığı yerden devam edilemeyeceğini söyledi. Salmanlı, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının beklenmesini talep etti. 

Avukat Rezan Sarıca ise dosyayı hazırlayan hakim, savcı ve polislerin şimdilerde yargılandıklarını hatırlatarak, "Onların yargılandığı dosyalar bu dosyaya getirilmeden hüküm kurulamaz. Hiçbir güvenilirliği kalmayan yargıçlar eli ile yürütülen soruşturma ve kovuşturma islemlerine biz neden güvenelim. Davanın soruşturma sürecindeki aktörleri çok daha güçlü kanıtlarla suçlanmaktadır. Hakim Mehmet Ekinci’nin de aralarında olduğu bir hakim grubu hakkında 'görevi kötüye kullanmaktan’ Bakırköy 10. Ağır Ceza’da dava olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde soruşturma kapsamındaki polislerin yargılandığını da biliyoruz. Bu polislerin büyük bir kısmı tutuklu olarak yargılanmaktadır. Şimdiye kadar adil yargılama yapılmadı. Bu anlamda bir hüküm de kurulamaz. Adil yargılanma hakkı açısından bu hakim ve polislerin göz önünde bulundurulması gerekir. Hakim ve savcıların maruz kaldığı suçlamalar bizim dosyamız açısından da çok ciddi suçlamalar kapsamaktadır. Hakim ve savcıların hazırladığı iddialar komplodur. Davamız açısından hayati önemi vardır. Soruşturmayı yürüten hakim, savcı ve emniyet aşamasında örgüt kurma ve üye olmak açısından bir çok suçtan dava açılmıştır. Bunlardan polislerle ilgili olanı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kayıtlıdır. Hakim ve savcılarla ilgili olan ise Bakırköy 2. Ağır Ceza’da 2016’ya 94 esas sayısı ile davası açıldıktan sonra yargıtaya gönderilmiştir. Bu dosyada yapılan soruşturmanın nasıl yapıldığı, yargılamanın nasıl yapıldığı bu dosyalar yapıldıktan sonra bu davanın durumu daha da ortaya çıkacaktır" dedi.

Sarıca, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki ki kararlara imza atan savcıların yargılandığı dosyaların 46 avukatın yargılandığı dosyaya eklenmesini talep etti. 

Avukat Several Ballıkaya ise delil ikamesi yapılmadan dosyanın mütalaa verilmek üzere savcılığa verildiğini belirterek, "Hukuka aykırılık sizin mahkemenizde de devam etmektedir. İmralı Cezaevinde avukatların müvekkilleri  Abdullah Öcalan ile yaptıkları avukat müvekkil görüşleri İnfaz Hakimi kararı ile hukuk dışı bir şekilde kayıt altına alınmıştır" diye konuştu. Son olarak savunma yapan avukat Züleyha Gülüm, toplanmamış deliller olduğu için dosyanın mütalaa aşamasına gelmediğini söyleyerek eksikler tamamlandıktan sonra mütalaa verilmesini talep etti. 

Mütalaasını açıklayan savcı avukatların tüm taleplerini reddederek dosya hakkında mütalaa sunmak için yeniden süre talebinde bulundu. 

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, delillerin değerlendirilmesi talebinin reddine, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2015/297 esas sayılı ve Bakirköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2016/94 esas sayılı dosyalarının iddianame suretlerinin ilgili mahkemelerden istemesine, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazılarak Anayasa Mahkemesi'ne yapılan müracaat sonucunun sorulmasına karar vererek davayı 14 Kasım'a erteledi.
 

ÖNCEKİ HABER

Oyuncu Nezih Tuncay hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

TMMOB: Büyükşehir’in projesi Kültürpark’ın özgünlüğü bozar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa