28 Haziran 2016 07:25

DBP'li belediye başkanları: Halkın iradesine el koyamazlar

Kayyım tartışmalarıyla ilgili konuşan DBP'li belediye eş başkanları, 'Bize yüzde 80 oy veren halkımızın iradesine kimse el koyamaz' dedi.

Paylaş

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediye eş başkanları hafta sonu Diyarbakır'da düzenledikleri toplantıda nasıl bir yol izleyeceklerini ele aldı. Toplantı sonrası DİHA'ya konuşan eş başkanlar, AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kayyum tehditlerine direneceklerinin mesajını verdi. 

'FAŞİZMİN GELDİĞİ NOKTAYI GÖSTERİYOR'

Bölgede AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın DBP'li belediyeleri çalışamaz hale getirmek için kayyumla belediyeleri tehdit ettiğini söyleyen Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) Şırnak Belediyesi Eşbaşkanı Serhat Kadırhan, direneceklerini söyledi. Kadırhan, kayyum atama tartışmalarının faşizmin geldiği noktayı da gözler önüne serdiğini dile getirdi. 

Böylesi bir süreçte kayyum tartışmalarını sadece bir memur atanması olarak değerlendirmediklerinin altını çizen DBP PM üyesi Abdurrahim Dağ ise Kürt halkına dayatılan, savaş, soykırım saldırılarıyla AKP ve Erdoğan'ın "Biz Kürtlerle yaşamak istemiyoruz" mesajı taşıdığını söyledi. Dağ, kayyum atamasının Kürt halkına dönük saldırının sadece bir parçası olduğunu dile getirdi. 

'SONU HÜSRAN OLUR'

İdil Belediyesi Eş Başkanı Mehdi Arslan, AKP'nin seçimle alamadığı belediyeleri şimdi "kayyım" adıyla almaya giriştiğine dikkat çekti. Arslan, şunları söyledi: "Biz buradan onlara sesleniyoruz, kimse kusura bakmasın. Bize yüzde 80 oy veren halkımızın iradesine kimse el koyamaz. Buna girişenlerin sonu hüsran olur. Kayyumlara karşı halkımızla birlikte belediyelerimizi savunup sahip çıkacağız. Kimseye boyun eğmeyeceğiz." 

Siirt Belediyesi Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, saldırı dozunun HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla tavan yaptığını, DBP'li belediyelere kayyum tartışmasının ise saldırının son halkası olduğunu söyledi. Bakırhan, "Halkımız belediyelerine her zaman olduğu gibi yine sahip çıkacak. Saldırılar devam etse de halkımız belediyeleri için sonuna kadar direnecek. Kimse bizden belediyelerimizden vazgeçmemizi beklemesin" diye ifade etti.

Mersin Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Fazıl Türk de belediyelere kayyum atama, görevden almanın devletin değil, halkın görevi olduğunu dile getirdi. Görevden alınması gereken biri varsa o da halkın hakkını yiyen, yolsuzluk yapanın olması gerektiğini söyleyen Türk, belediyelere kayyum atamayı bırakıp, merkezi yetkilerin yerele verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Türk, "Bu anlayışa halkımızla birlikte direneceğiz. Buna sessiz kalacak değiliz. Halkımız da belediyelerine sonuna kadar sahip çıksın. Belediyelerine sahip çıkan, karşı duran, direnen kazanacak" dedi. 

'SEÇİMLE ALAMADILAR, KAYYIM PEŞİNDELER'

Ağrı Belediyesi Eş başkanı Sırrı Sakık da DBP'li belediyelerin hiçbirinde tek bir lira yolsuzluk ve hırsızlığın olmadığının altını çizdi. Devletin seçimle alamadığını, kayyımlar atayarak elde etmeye çalıştığını belirten Sakık, "Kürtlerin belediyeleri olduğu için kayyum atayabilirler. Ama buna karşı çıkılmazsa yarın öbür gün herkese dokunulacak" uyarısı yaptı.

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret ise belediyelerin kolay kazanmadığına vurgu yaptı. Birilerinin gelip belediyelerini gasp etmesini kabul etmeyeceklerini vurgulayan İmret, belediyelerin halkla birlikte yeniden inşayı sağladığı, halka sahip çıktığı için devlet tarafından bu kadar hedef alındığını söyledi. İmret, "Cizîr'de bu kadar yaşanan vahşete rağmen halkın belediyelerine saldırı olursa Cizîr halkı kabul etmeyecek. Cizîr halkının artık bu devlete güveni kalmadı. Cizîr halkı kayyumları tanımayacak" dedi.

Urfa Bozova Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Doğan da, devletin saldırılarına karşı halkla birlikte duracaklarını söyledi. Doğan, halkın bulunduğu her alanda belediyelerine sahip çıkması gerektiğini ifade etti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye - İsrail arasında mutabakat metni imzalandı

SONRAKİ HABER

35 'barış akademisyeni'nin memurluktan çıkarılması istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...