28 Haziran 2016 06:17

Yüksekova'da yeniden inşa edilen eve 'yıkım' kararı

Yüksekova'da Başdemir Ailesi'ne ait ev, Hasar Tespit Komisyonu tarafından 'ağır hasarlı' raporu verilerek, yeniden yıkılmak isteniyor.

Paylaş

Abluka ve yasağın 79 gün sürdüğü Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı çalışan Hasar Tespit Komisyonu ekiplerinin "ağır hasar" raporu vererek hakkında "yıkım" kararı çıkardığı Başdemir ailesine ait Güngör mahallesindeki ev, yeniden inşa edildi. Bombardıman sonucu yıkılan evlerinin duvarlarını tuğlalarla yeniden inşa eden Başdemir ailesi, evin iç duvarlarındaki hasarı ise itfaiye ekipleri tarafından taşınan suyla temizledi.

Devlet güçleri tarafından yapılan bombardıman sonucu evlerinin dört bir yanında dev delikler oluşan Başdemir ailesi yasağın kısmi olarak kaldırılmasının ardından hemen inşaya başladı.

Evleri de aynı zamanda talan edilen Saime Başdemir, "Kendi imkanlarımız ile evimizi onarıp temizledik. Kolonların altına iskele yaptık. Eskisi gibi olamasa da en azından başımızı rahat koyacağımız bir evimiz var. Yakılmış olsa da yemeklerimizi pişirebileceğimiz bir mutfağımız var. Burada birçok aile onu dahi bulamıyor" dedi.

Her yıl Nisan ayında yapılan bahçe ekimlerini de yasak nedeniyle yapamayan Başdemir, yasağın kısmi olarak kaldırılmasının hemen ardından da bahçesini de ekti. 'Zalimler benim yıllardır ektiğim üzüm ağacımı da yakmışlar' diyen "Eskiden bu bahçeye birçok sebze meyve ekerdim. Ama ben bahçemi yeniden yaptım. Su bulmakta zorlanıyoruz kimi zaman ama bahçemi eskisi gibi yapacağım" ifadesinde bulundu.

'TEKRAR YIKIMA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Evlerini onarmalarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı ekiplerin "yıkım" kararı verdiğini belirten Başdemir, yeni bir yıkıma izin vermeyecekleri vurgusunda bulundu. Başdemir, "Evimizi yakıp yıktıkları yetmiyormuş gibi şimdi de kaymakamlık tarafından tespit edilen evlerde yıkım uygulanacakmış. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Toprağımızı evimizi terk etmeyeceğiz. Evimizi onarmak için bu kadar zahmet verdik. Bir de yıkılmasına göz yumamayız" diye konuştu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Matviyenko: Özür gecikmiş olsa da hiç olmamasından iyidir

SONRAKİ HABER

Dicle'de polis aracı geçerken patlama: 1 polis öldü 7 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...