27 Haziran 2016 20:19

Lice’de yangın sürüyor, bazı köyler boşaltıldı

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde başlatılan askeri operasyon devam ederken kırsal alandaki yangın da sürüyor.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde başlatılan askeri operasyon devam ederken kırsal alandaki yangında sürüyor. Yangında bazı köylerin ekili buğday tarlalarının da zarar gördüğü öğrenildi. İlçeye gitmek isteyen heyetlerin geçişlerine de halen izin verilmiyor.
Lice’nin kırsal alanlarında sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar devam ederken bazı köylerinde güvenlik gerekçesiyle boşaltıldığı belirtildi. HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp daha önce 3 köyün boşaltıldığı bilgisini paylaşırken, Lice Belediye Eş Başkanvekili Kadir Bayram Kerwes köyünün de askerler tarafından boşaltıldığını aktardı.

‘KÖY BUĞDAYLARI YANDI’

Telefonla görüştüğümüz Lice Belediye Eş Başkanvekili Kadir Bayram, operasyon alanın genişlediğini belirterek, kırsal alanda elektriklerin ve telefon şebekelerinin kesildiğini kaydetti. Köylerle sağlıklı bir iletişim kuramadıklarını ifade eden Bayram, bu nedenle zarar gören alanlara ilişkin henüz net bir veri elde edemediklerini söyledi. Birçok köyün yangından dolayı zarar gördüğünü belirten Bayram, “Bazı bölgelere itfaiyenin girişine bile yangın son noktaya geldiğinde izin verildi. Bu noktadan sonra müdahale bir şey ifade etmiyor. Sise köyünde çıkan yangına da zamanında müdahale edilmedi. İtfaiye gittiğinde köyün tüm buğdayları yanmıştı zaten” dedi.

‘ESRAR OPERASYONU YAPILMIYOR’

Köylere ulaşmak için bir çok girişimde bulunduklarını ifade eden Bayram, ‘Operasyon bölgesi ve  canlı kalkan olmaya gidiyorsunuz’ denilerek engellendiklerini söyledi. Bazı köylerinde boşaltıldığını kaydeden Bayram, “En son Kerwes köyü can güvenliği olmadığı gerekçesiyle boşaltıldı. Köylülerin eşyaları traktörlere yüklenerek göç ettirildiler. Boşaltılan köylerde yaşayan  halk ya Lice’ye ya da Diyarbakır’a yerleşti” dedi. Operasyonun medyada ‘esrar operasyonu’ olarak lanse edildiğini söyleyen Bayram, “Fakat bu söylenenler gerçekleri yansıtmıyor. Esrar operasyonu, adı altında Lice’nin tüm köylerini  yakarak yıkarak boşaltmaya ve tamamen insansızlaştırmaya çalışıyorlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İspanya’da neoliberal biat koalisyonu kapıda

SONRAKİ HABER

TÜBİTAK raporu gelmeyince, Ethem Sarısülük davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...