27 Haziran 2016 17:24

Klima seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar

Klima seçiminden, montaj yerine, kullanımına, bakımına kadar birçok hususa dikkat edilmesi gerekiyor.

Paylaş

Havaların ısınmasıyla birlikte evlerde, işyerlerinde ve arabalarda klima kullanımı arttı. Ancak klimaların bilinçsizce kullanımı, bir yandan sağlığınızı bir yandan da bütçenizi olumsuz etkileyebilir.

KLİMA NASIL SEÇİLİR?

Klima kapasitesi seçimini mutlaka yetkili bir makina mühendisi yapmalı. Klima seçimleri yapılmadan önce mutlaka ısı kazancı hesabı yapılmalı. Bu değer tespit edilirken, klimanın kullanılacağı odanın hacmi, dış hava sıcaklık ve nem değerleri, pencere ve kapıların büyüklüğü ve yönleri, mahallin dış cephe kalınlıkları ve kullanılan malzemenin ısıl iletim değerleri, mahalde bulunan insan ve aydınlatmadan gelen ısı kazançları gibi birçok veri dikkate alınmak zorundadır. Hem verimlilik hem de enerji tasarrufu için A+ enerji sınıfındaki cihazlar tercih edilmeli. Cihazların, enerjinin soğutmaya dönüştürülme performansını ifade eden COP değeri 3.6, enerji tasarruf oranı anlamına gelen SEER değeri 3.2 olmalı. Etikette yer alan BTU/h değeri ise, klimanın bir saatte ortamdan taşıdığı ısı miktarını belirtmek için kullanılır ve bu değer cihazın kullanılacağı alanın kapasitesine uygun olmalı. Gereğinden fazla kapasitede seçilmiş klima cihazı dur-kalk'lardan dolayı daha fazla elektrik tüketimine, fanın büyümesinden dolayı daha fazla gürültü kirliliğine ve ilk yatırım maliyetlerinin artmasına neden olur.

PERİYODİK BAKIMLAR MUTLAKA YAPILMALIDIR

Klima seçimi kadar önemli olan bir başka unsur da kontrollerinin periyodik olarak yapılması. Çünkü klima cihazları, iç ve dış ortamda değişik hava şartlarına maruz kalan cihazlar. Cihazların ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenmeler, cihaz performansında düşüklüğe neden olur. Ayrıca, cihaz içerisindeki soğutucu gazın işletme basıncında mevsime göre düzeltme yapılması gerekir. Bu nedenle, klima cihazlarında yılda iki sefer bakım yapılması son derece önemli. Bakımı yapılmayan klimaların verimi düşer, enerji sarfiyatı artar.

KLİMA KULLANIMININ SAĞLIĞA ETKİLERİ

Klimaların bilinçsizce kullanımı, sağlık açısından son derece ciddi tehditler doğurabilir. Bakımı yapılmayan klimalarda,  ideal filtreleme yapamayacağından toz ve partiküller ortamda kalır,  küf mantarları oluşur. Baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, alerji ve lejyoner, astım gibi hastalıklara neden olur. Split klimalar, mevcut ortamdaki havayı sirküle ederek çalışır. Ortamdaki havaya hapşırık ya da öksürük yoluyla salınan virüs, klimanın çalışma prensibi gereğince, havayı iç ünitenin içinden geçirerek tekrar bulunduğu ortama bırakacağından ortamın sağlıksız olmasına neden olur.

Klima kullanımında dikkat edilmesi gereken bir diğer faktörse sıcaklık değeri ve nem oranıdır. Yaz aylarında sıcaklık değeri 23 derecenin altına getirilmemeli, nem düzeyi yüzde 50 olacak şekilde kullanılmalıdır.

Terli bir şekilde sıcak havadan klimalı ortama girince vücudunuzda aniden buharlaşma meydana gelir. Bu da bel ve boyun kaslarında tutulma ve ağrıya neden olur. Özellikle çocuklar ve yaşlılar, aniden soğuk ortama girince vücut dirençleri düşer ve bu da hastalıklara davetiye çıkarır. Bu sebeple klimanın önünde terli oturulmamalı, araç klimaları yüze ve göğse değil, ön cama doğru olmalıdır.

KAMUSAL DENETİM ŞART

Bireysel kullanım dışında, AVM'lerden toplu taşıma araçlarına, hastanelere vb. kamusal alanlara kadar klima kullanımı ve bakımı halk sağlığı üzerinde sorunlara neden olabilecek, birincil öneme sahip teknik bir konudur. Bu nedenle kullanıcıların değil uzman kişi ve kuruluşların denetimi gerekir. Yetkililerin, halk sağlığını gözeten bir yerden kamusal denetimleri yapmaları ya da kamusal denetim yapılmasını sağlamaları sağlıklı bir yaşamın ön koşuludur. Özellikle hastaneler, kamu binaları ve AVM'ler gibi kamusal yaşam alanlarında havalandırma sistemlerinin ve bunların çalışma şartlarının uygun olup olmadığının denetlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması som derece önemli. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İspanya'yı 2-0 yenen İtalya çeyrek finale yükseldi

SONRAKİ HABER

İzlanda, İngiltere'yi 2-1 yendi, Roy Hodgson istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa