27 Haziran 2016 10:33

BTS: Raylarda yeni kazalar yaşanabilir

Hilal Metro İstasyonu'ndaki çarpışmalı tren kazasıyla ilgili açıklamada bulunan BTS Yönetimi, TCDD'de de yapılan özelleştirmelere dikkat çekti.

Paylaş

Hilal Metro İstasyonu'nda gerçekleşen çarpışmalı tren kazasıyla ilgili açıklamada bulunan BTS Yönetimi, TCDD'de de yapılan özelleştirmelere dikkat çekerek özelleştirmelerle birlikte TCDD hatları üzerinde çalışan şirketlerin aşırı kar hırsı ile birlikte yeni kazaların meydana gelebileceği vurgulandı. 

26 Haziran tarihinde saat 20.25’ te Konya Mavi trenini temin etmek üzere Halkapınar depodan çıkan 33042 lokomotif ile Hilal’den Alsancak Gar’a gitmekte olan 30164 numaralı İZBAN banliyö treninin karıştığı bir çarpışmalı demiryolu kazası meydana geldi. Kaza sonra açıklama yapan TCDD ve İZBAN yönetimi, kazanın kırmızı sinyal ihlali'nden gerçekleştiğini ileri sürdü. 

Yaşanan kazayla ilgili, TCDD'de örgütlü Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) da açıklama yaptı. BTS Merkez Yürütme Kurulu imzası ile yapılan yazılı açıklamada TCDD’nin tasfiyesi ve yapılandırılması projesinin bir parçası olarak İZBAN AŞ'nin kurulduğunun hatırlatılarak "Demiryollarındaki kamu çalışanlarının sendikal mücadelesini işveren yanlısı sendikalar kurarak engellemeye çalışan TCDD idaresi ve AKP iktidarı 2011 yılında memur statüsünde görevlilerin çalıştığı mühendislik, makinistlik ve makasçılık/manevracılık görevlerine işçi mühendis, işçi makinist ve tren teşkil işçisi adı altında işçi statüsüne tabi personel istihdam etmeye başlamıştır" denildi. 

'TRAFİK GÜVENLİK TEHLİKEYE SOKULDU'

Tren trafiği ile ilgili görevlere farklı statülerde çalışan istihdam etmenin çalışma barışını bozduğu gibi iş ve trafik güvenliğini de tehlikeye soktuğunun vurgulandığı açıklamada şu ifadeler yer verildi " TCDD banliyö hatları üzerinde İZBAN ve TCDD trenlerinin birlikte işletilmesi sürecinde meydana gelen kazalar; Demiryollarının Serbestleştirme Kanununun uygulamaya konulduğunda farklı şirket trenlerin ve çalışanlarının TCDD hatları üzerinde çalışmaya başlaması ile birlikte şirketlerin aşırı kar hırsı ve birbirleri arasındaki rekabeti sonucu birçok çarpışmalı tren kazasının meydana geleceğinin de işaretidir". 

'DEMİRYOLUNU SERMEYAYE TERK ETMEYİN'

İZBAN ve TCDD'nin“kırmızı sinyal ihlali” şeklindeki açıklamalarının müfettişler üzerine kamu gücü kullanarak yönlendirme çabasının olduğunun belirtildiği açıklamada son olarak "Ulaşımın kamusal ve insanlık hakkı olduğundan hareketle yol yakınken Demiryolu İşletmeciliğini sermayenin kar hırsına terk etmekten vazgeçin" denildi. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Alparslan Çelik davasına yayın yasağı getirildi

SONRAKİ HABER

AKP politikaları karşısında güçlü birliğe ihtiyaç var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...