27 Haziran 2016 09:14

Yıldırım: Bu mutabakatla İsrail'le ilişkiler normalleşiyor

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ile İsrail arasında varılan anlaşmaya dair açıklama yaptı.

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ile İsrail arasında varılan anlaşmaya dair açıklama yaptı.

Yıldırım, "Görüşmeler dün itibariyle sonuçlandı. Mutabakat metni iki tarafa parafe edildi. Süreç başlamış oldu. Bu mutabakat metni yarın Dışişleri Müsteşarımız ve İsrail tarafından da muhatabınca imzalanacak. Bu imzadan sonra onay süreçleri var. İsrail’de onay kabinede bizde ise Meclis'te tamamlanmış olacak. Akabinde de en kısa sürece büyükelçilikler faal hale getirilecek" dedi.

"Buraya nasıl geldik, nereden geldik, kısaca bilgiyi verelim. Hatırlatma yapmakta fayda var" ifadelerini kullanan Yıldırım şöyle devam etti: "31 Mayıs 2010’da Mavi Marmara gemisine yapılan baskın sonucu diplomatik ilişkilerimizi askıya almış idik. Bilahare 2013 Mart ayında İsrail Başbakanı Netanyahu Cumhurbaşkanımızı arayarak bu olaydan dolayı özür dilemişti. Böylece bu anlaşmaya giden yolda ilk adımı atmış idik ancak Türkiye’nin şartları sadece özürle sınırlı değil, iki şartı daha vardı. Bir tanesi özellikle Filistin’e, Gazze’ye uygulanan ambargoların hafifletilmesi ve buraya insani yardımların, yatırımların önünün açılması, diğer konu da bu baskında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın tazminatının ödenmesi.

Bu tazminat miktarı da 20 milyon dolar tutarındadır. Mutabakatın bu kadar uzun sürmesinin asıl maddesi ise Gazze’de yaşayan Filistinlilerin günlük yaşamında karşı karıya kaldıkları zorluklardır izolasyondur. Bu hususta uzun uzun görüşmeler yapıldı ve nihayet bir karar varılmış durumda.

Bu amaçla önümüzdeki Cuma günü ilk germimiz Aştod limanına 10 bin tonun üzerinde  insani yardımla hareket edecektir. Bu sayede ambargo Türkiye öncülüğünde kalkmış olacak. 200 yataklı Türkiye-Filistin dostluk hastanesinin bir an önce hizmete alınması bu mutabakatta anlaşılan diğer konu.

TOKİ’nin Gazze’de konut projesi var. Bu mutabakatla bunun da önünü açmış bulunuyoruz. Varılan mutabakatın ülkemize, Filistinli kardeşlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Gazze’deki kardeşlerimize bir nefes alma imkanını da bu mutabakatla sağlamış oluyoruz. Bu mutabakatla birlikte İsrail ile ilişkiler normalleşmiş oluyor. Filistin’e topyekun uygulanan ambargo Türkiye’nin öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor. Hayırlı uğurlu olsun diyorum." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Soma’da bir skandal protokol daha

SONRAKİ HABER

Netanyahu: Gazze'ye yönelik abluka sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...