27 Haziran 2016 05:30

500 yıllık köy HES tehdidi altında

Antalya Manavgat 'ta Köprüçay Vadisi üzerindeki HES yapımı nedeniyle 500 yıllık geçmişi olan Değirmenözü köyü boşaltılma tehdidiyle karşı karşıya.

Paylaş

Antalya'nın Manavgat ilçesinde eşsiz doğasıyla rafting turizminin merkezi olan Köprüçay Vadisi, HES (Hidroelektrik Santrali) inşaatlarının işgali altında. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 3 HES'in yapım aşamasında olduğu Köprüçay Nehri üzerine 2 HES'in yapımına daha izin verdi. Projenin hayata geçmesi halinde rafting turizminin merkezi olan nehir yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalacağı belirtilirken, nehrin etrafında bulunan yerleşim alanlarında yaşayan halk ise göç etme riski ile karşı karşıya. 500 yıllık geçmişi olan 150 haneli Değirmenözü köyü de HES tehdidi altında olan köylerden biri. HES yapımının sürdüğü köyde, patlatılan dinamitler nedeniyle 10 kadar ev ve ahır yıkıldı. 

KÖYLÜLER KENTLERE YERLEŞMEYE ZORLANIYOR!

Taç Yıldız Enerji Şirketi tarafından köyün etrafında devam eden HES inşaatı nedeniyle Köprüçay Havzası'nda bulunan dereler borulara hapsedilirken, Değirmenözü Köyü Tabiatı Koruma ve Kalkınma Derneği Yürütme Kurulu üyesi Mevlüt Şahin, bırakılan can suyunun yetersiz olduğunu ve bu nedenle de derelerin bulunduğu bölgenin bataklık haline döndüğünü söyledi. Ev ve ahırları yıkılan köylülerin maddi zararının karşılanmadığını, bunun yerine 50'şer bin TL ödeme yapılarak göçe zorlandığını kaydeden Şahin, "Zaten köyümüzde yaşlılar dışında kimse kalmadı" dedi. 

Köylerinin bodur çam ağaçlarının yanı sıra kırmızı ekşi meyveli ergen ağaçları ve kırmızı benekli alabalığıyla da dünyaca ünlü olduğunu ifade eden Şahin, köylerinin eşsiz doğasının HES'ler nedeniyle yok olacağını vurguladı. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Adrasan'daki orman yangını kontrol altında

SONRAKİ HABER

'Bu yangın sıçramadan su olup durdurmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...