04 Mayıs 2012 09:37

İngiltere’de hükümet partileri yereli kaybetti

İNGİLTERE'deki yerel seçimin ilk sonuçları muhalefetteki İşçi Partisi'nin, oy oranını artırdığını gösterdi. Buna göre, anamuhalefet İşçi Partisi, iktidardaki Muhafazakar Partisi'nin 8 puan önünde yer alıyor. Bu sonuçlar, İşçi Partisi'nin halk desteğini geçen seneki yerel seçimlere g&oum

İngiltere’de hükümet partileri yereli kaybetti
Paylaş

İNGİLTERE'deki yerel seçimin ilk sonuçları muhalefetteki İşçi Partisi'nin, oy oranını artırdığını gösterdi. Buna göre, anamuhalefet İşçi Partisi, iktidardaki Muhafazakar Partisi'nin 8 puan önünde yer alıyor. Bu sonuçlar, İşçi Partisi'nin halk desteğini geçen seneki yerel seçimlere göre 4 puan artırarak yüzde 39'a çıkardığını; Muhafazakar Parti'nin ise 3 puan kayıpla yüzde 31'e düştüğünü gösteriyor. Geçen yılki yerel seçimlerde büyük darbe alan Liberal Demokratlar'ın oy oranı da yüzde 16'da kaldı. İktidar partisinin bu başarısızlığı, hükümetin uyguladığı kemer sıkma politikalarına bağlanıyor.

Üç belediye başkanlığı ve 128 belediyede 4 bin 700'den fazla meclis üyeliği için yapılan yerel seçimlerde, koalisyon ortakları Muhafazakarlar ve Liberal Demokratların, İşçi Partisi'ne en az 700 sandalye kaptıracağı tahmin ediliyor. Bu durum, Muhafazakâr Parti'nin elindeki her üç belediye meclis üyeliğinden birini; koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar'ın da iki üyelikten birini kaybedeceği anlamına geliyor. İşçi Partisi'nin Liverpool belediye başkanlığını da kazanacağı tahmin ediliyor.

AB KARŞITLARINDAN SÜRPRİZ ÇIKIŞ

Bu arada, Avrupa Birliği üyeliğine karşıtlığıyla bilinen sağ görüşlü Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP), belediye meclis üyeliği sayısını artıramamasına rağmen, oy oranını yüzde 5 arttırarak sürpriz yaptı. UKIP'in bu başarısının, Muhafazakar Parti'yi, AB politikalarında daha sert bir tavır almaya zorlayabileceği yorumu yapılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Pakistan ve Dağıstan’da patlamalar

SONRAKİ HABER

‘Ölümlerden AKP sorumludur’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...