26 Haziran 2016 17:31

İhlal var, yeniden yargılama yok!

AYM, 24 yıl önce gözaltında kaybedilen Hasan Gülünay ile ilgili 'yaşam hakkı kapsamında etkili soruşturma yürütme yükümlülüğünün ihlali' kararı verdi.

Paylaş

İstanbul’da 24 yıl önce gözaltında kaybedilen Hasan Gülünay ile ilgili karar veren AYM, “yaşam hakkı kapsamında etkili soruşturma yürütme yükümlülüğünün ihlal edildiğine” hükmetti. Soruşturmanın yenilenmesine hükmetmediği için kararı yetersiz bulan Gülünay ailesinin avukatı Gül Altay, etkin soruşturma yapılması talebiyle kararı AİHM’ye taşıyacak. 

Hasan Gülünay dosyasında etkin soruşturma yürütülmediği ve yargılamanın yetersiz olduğu gerekçesi ile Gülenay’ın eşi Birsen ve kızı Deniz adına AYM’ye başvuru yapan avukat Gül Altay’ın başvurusu sonuçlandı. AYM, 23 Haziran’da,  “Yaşam hakkı kapsamında etkili soruşturma yürütme yükümlülüğünün ihlal edildiğine” hükmetti. Kararın yargılamanın ve soruşturmanın yeniden yapılacağı anlamına gelmediğini belirten Altay, “Sadece yargılamada eksikler yaşandığını söylüyor. Ancak ‘Yeniden yargılayın’ demiyor karar. Bu yönü ile eksik bir karardır” dedi. Kararın kendisi içinde de bu bakımdan çelişkili olduğunu belirten Altay,  dosyayı etkin soruşturma yapılması talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi.

Gülünay’ın oğlu Cihan Oral Gülünay da, kararın olumlu ancak yetersiz olduğunu belirtti. Gülünay, Türkiye’de “faili meçhul” cinayetler zihniyetinin değişmediğini belirterek, “Bakın bugün de ‘Hurşit Külter nerede?’ diye soruyoruz. Yanıt alamıyoruz. Çünkü, Külter devletin faili meçhul cinayetler zihniyetinin bir halkasıdır. Değişen bir şey yok” dedi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Cezaevinde ‘Size istediğimizi yaparız’ tehdidi

SONRAKİ HABER

Alevi örgütleri Madımak ve Ankara’ya çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...