26 Haziran 2016 13:46

Kuzey Ormanları Savunması: Rehabilitasyon bu mu Veysel?

Kuzey Ormanları Savunması, bu sabah bir kez daha Kuzey Ormanları’nı talan eden projelerin ham madde kaynaklarına karşı eylemdeydi.

Paylaş

Kuzey Ormanları Savunması, bu sabah bir kez daha Kuzey Ormanları’nı talan eden projelerin ham madde kaynaklarına karşı eylemdeydi. KOS’un 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Fatih Ormanı’ndaki ‘Faili Veysel‘ mesajlı taş ocağı eylemine Orman ve Şu İşleri Bakanlığı hemen ertesi gün bir açıklamayla karşılık vermişti. Yaşam savunucuları, bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığını göstermek için 3. havalimanı projesi ve madencilik faaliyetleriyle kıyıları talan edilen Kuzey Ormanları köyü Yeniköy’deydi.

KOS’un 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Fatih Ormanı içinde yer alan, Akdağlar Madencilik’e ait bir taş ocağı sahasında gerçekleştirdiği ‘Faili Veysel’ eylemi sonrası Orman ve Şu İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti; “Orman alanlarında madencilik faaliyetlerine izin verilmesi orman alanlarının kurban edildiği anlamına gelmemekte olup, mevcut sahalarda madencilik faaliyetlerinin tamamlanması akabinde rehabilitasyon çalışmalarına başlanmakta, sahalar Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından teslim alınıp ağaçlandırma faaliyetleri yapılmaktadır.”

Kuzey Ormanları Savunması bu açıklamaya karşılık, Yeniköy’ün çok uzun zamandır kömür madeni faaliyeti için talan edilen kıyısında ‘Rehabilitasyon bu mu Veysel?’ mesajı içeren dev bir pankart açtı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Yeniköy ve genel olarak İstanbul’un Karadeniz kıyı hattı 1970’lerden bu yana kömür çıkarma faaliyeti için kullanılıyor. Yeniköy de dahil olmak üzere Akpınar ve Ağaçlı gibi Kuzey Ormanları köylerinin yerleşim alanları ve çevreleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 6 Haziran 2016 tarihli açıklamasını yalanlar şekilde, kömür çıkarma faaliyetlerinin ardında bıraktığı kraterlerle dolup taşıyor. Zaman içinde Kutman Madencilik ve Kuzey İstanbul A.Ş. gibi bir çok maden şirketinin çıkar kavgası alanına dönüşen İstanbul’un kömür cevheri zengini ve ormanlarla kaplı kuzeyi, Orman Kanunu’na göre faaliyet sonrası yürütülmesi mecburi olan ağaçlandırma ve ormana katma çalışmalarından yoksun bırakılıyor. Sınırlı sayıdaki ağaçlandırma çalışması haricinde, İstanbul’un kuzeyinde şirketlerin kullanıp bıraktığı bir zamanlar orman olan bir çok bölgede ağaçlandırma çalışması yapılmış değil. Kuzey Ormanları Savunması, Kuzey Ormanları köyleri olan Ağaçlı ve Işıklar’da IGA tarafından açılmak istenen taş ocaklarına karşı hukuki mücadele de başlattı. Yaşam savunucuları, ormankıran devlet yapılanmasına karşı, çevresindeki ve içindeki tüm canlıların nefes ve su kaynağı olan ormanları savunmaya devam edecek.” (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Alevi örgütlerinden Özgür Gündem'e ziyaret

SONRAKİ HABER

Euro 2016'da Fransa İrlanda Cumhuriyeti'ni 2-1 yendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa