26 Haziran 2016 03:39

İmam hatip değil, ilkokul istiyorlar

İzmir’in Buca ilçesi Çamlıpınar ve Mustafa Kemal mahallelerinin ilkokul sorununu çözmek için yapılan okullar daha açılmadan İmam Hatip’e dönüştürüldü.

Paylaş

Kenan ÇETİN
İzmir

İzmir’in Buca ilçesi Çamlıpınar ve Mustafa Kemal mahallelerinin ilkokul sorununu çözmek için yapılan, gelecek öğretim yılında hizmete açılacak olan okullar daha açılmadan Milli Eğitim’in aldığı kararla İmam Hatip’e dönüştürüldü.

Mahallelilerin arsasını temin ettikleri ve yıllardır mücadelesini ettikleri okulun, hiç kimseye sorulmadan, tepeden inme bir kararla İmam Hatip’e dönüştürülmesine veliler tepkili.

Veliler ve eğitim emekçileri, basın açıklaması yaparak buna izin vermeyeceklerini belirttiler.

Önceki gün okul bahçesinde öğretmen, öğrenci ve velilerin katılımıyla Eğitim Sen 5 Nolu şube tarafından düzenlenen basın açıklamasında söz konusu karara karşı mücadele edileceği vurgulandı.

Basın açıklamasına Çamlıpınar Mahallesi Muhtarı Salih Aydın, CHP, EMEP ilçe başkanları ile Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (Öv-Der) üyeleri de katılarak destek verdi.

Eğitim Sen 5 No’lu şube başkanı Savaş Candemir yapılan okulun başta Çamlıpınar ve Mustafa Kemal mahalleleri başta olmak üzere, Buca’nın en kalabalık (yaklaşık 200 bin nüfusa sahip) 7 mahallesindeki eğitim ve öğretim ihtiyacını karşılamak için yapıldığını belirtti.

Okul eğitime açıldığında çevre mahallelerin okullarındaki 40-50 olan sınıf mevcutlarının daha aşağıya çekilerek eğitim öğretim yapılabilir hale geleceğini düşündüklerini belirten Candemir, “Öğrendik ki, ilk ve ortaokul olarak yapılan okul, ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından mahallenin ihtiyacının olmadığı söylenerek kapatılmış. Asıl ihtiyacın imam hatip olduğu belirtilerek, okulumuzun 24 dersliği Kâtip Çelebi İmam Hatip Ortaokulu ve 16 dersliği de Dumlupınar İmam Hatip Anadolu Lisesi yapılmış” diyen Candemir, mahalleli ile birlikte okullarına sahip çıkarak buna izin vermeyeceklerini belirtti.

‘BİZ OKULUMUZU İSTİYORUZ’

Çocuklarını evlerinden çok uzaktaki çevre mahallelerdeki okullara özellikle kışın götürüp getirmede çok zorluk çektiklerini belirten mahalleliler ilkokul istediklerini ifade ederek, uzak yerlere çocuklarını götürmek istemediklerini belirtiyorlar.

40 yıldır mahallede yaşayan Şükrettin Altun, yapılan değişikliğe tepki göstererek, “Vatandaşın elinden ekmeği almak haramsa, vatandaşın elindeki okulu da almak haramdır. Allah korkusu varsa eğer bunlarda” diyerek tepki gösterdi.

İmam Hatip’e karşı olmadıklarını belirten Safiye Şen, mahallelerinde hiç okul olmadığını ve servise verecek paralarının da olmadığını dile getirdi. Şen, “Biz okulumuzu istiyoruz. Bu bizim hakkımız” dedi.

‘GİDECEK BAŞKA OKUL YOK’

Zeki Yaka (Mahalleli): 30 bin nüfusa sahip Çamlıpınar’da hiç okul yok. Buraya mahallelinin katkılarıyla bir okul yaptırdık. Buna da gelip el koydular. 5-6 yaşındaki çocuğun ayağında ayakkabısı, cebinde 1 lira harçlığı yok. Kilometrelerce uzağa okula gidiyor, bunların hepsi mağdurdur, yoksuldur. Biz bu okulun baştan planlandığı gibi ilkokul ve ortaokul olmasını istiyoruz.

M. Salih AYDIN (Çamlıpınar Mah. Muhtarı): 17 senedir muhtarım. Bu mahallenin halkı kilometrelerce ilerideki okullara çocuklarını, çantalarını sırtında taşıyarak ızdırap çekiyor. Okulun imam hatibe dönüştürülmesiyle şimdi 7 mahalle şokta. Çamlıpınar’da hiç okul yok. Mahallem adına yetkililere sesleniyorum. İmam hatip öğrencisi kaç kişidir? İlkokula gidecek öğrenci kaç kişidir? Mahallemde 15 imam hatip öğrencisi yok, ama 400’e yakın ilkokul öğrencisi var.

ÖNCEKİ HABER

‘Bir araya gelmemizin en kolay yolu, dokunmaktan korkmamak'

SONRAKİ HABER

Öğretmene Neşet Ertaş soruşturması!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa