24 Haziran 2016 19:00

Demirtaş: Saraydaki zat, suçların üstünü örtmeye çalışıyor

Yüksekova'da düzenlenen iftar yemeğinde konuşan Demirtaş, 'Siz dik durdunuz şimdi sıra halkımızındır. Mücadeleyi sürdürüp teslim olmayacağız' dedi.

Paylaş

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile aralarında HDP milletvekillerin de bulunduğu heyet, esnaf ziyareti ve Cumhuriyet Mahallesi'ndeki incelemelerinin ardından, belediye garajında verilen iftar yemeğine katıldı.

İftar yemeğine kentteki kitle örgütlerinin temsilcileri, DBP ve HDP'li yöneticilerin yanı sıra binlerce kişi katıldı. "Şehid namirin" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları ve HDP bayrakları ile süslenen garaj binasına gelen Demirtaş iftarını açtıktan sonra yurttaşlara hitap etti.

'HALKIN İFTARINI AÇACAĞI BİR EVİ YOK'

Yüksekova'da halkın iftarını açacağı bir evinin, namazını kılacağı bir odasının bulunmadığına vurgu yapan Demirtaş, "Bunu yapan elinde Kuran-ı Kerim olan ve meydan meydan dolaşan bir kişi" sözleri ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tepki gösterdi.

Yüksekova'da halkın tarih yazdığını belirten Demirtaş, "Biz dışarıdan izleyenler fazla anlamamış olabiliriz. Bütün bu zulme karşı ve hakarete rağmen Gever halkının yüreği sağlamdır. Bu zulmü yapanlar gece gündüz yalanlarla iftiralar ile bunları yapmadıklarını söylüyor. Saraydaki zatın tek bir görevi var o da işlenen suçların üstünü örtmek. Bir insan günde beş vakit namazını kılsa on defada hacca gitse bile eğer bu halka yalan söylüyorsa biz ona nasıl Müslüman diyeceğiz? Onun imanına nasıl güveneceğiz?" ifadelerini kullandı.

HAVUZ MEDYASINA TEPKİ

Erdoğan ve AKP hükümetinin tekelindeki havuz medyasına dikkat çeken Demirtaş, "Emrinde 30 tane televizyon kanalı var. Beyefendi kürsüye çıktığında hepsi canlı yayın yapıyor. Binlerce haber sitesi onun yalanlarını yaymakla görevli. Türkiye halkını kandırıyorlar. İşte Yüksekova ve Cizre'yi teröristler yaktı diye. Gever halkı ne olduğunu bilmiyor mu?Yüksekova halkını da kandırdın diyelim. Sen Allah'ı kandırmaya çalışıyorsun" sözleri ile tepki gösterdi.

'BİNALARI YIKTILAR AMA HALKIN ONURUNU YIKAMADILAR'

Tarih boyunca benzer katliamların defalarca Kürt halkına yaşatıldığının altını çizen Demirtaş, "İnsan onurundan daha değerli bir şey yoktur. Yakılan binaları yıkarsınız. 1945 tarihinde de bütün Avrupa ülkeleri yerle bir edildi. Almanya'nın sağlam kalmış tek bir şehri yok. Yıkılan binayı yaparsın. Fakat insanın onuru ve haysiyeti kırıldı mı onu bin yıl bile geçse yapamazsın. Önemli olan binanın değil onurun sağlam kalmasıdır. Gever'in binalarını yıktılar ama tek birinin onurunu yıkamadılar" dedi.

'BU HALK ÖZGÜR OLACAK'

Sık sık sloganlar ile konuşması kesilen Demirtaş şöyle devam etti: "Bizler sizin seçilmişleriniz olarak her zaman size karşı kendimizi borçlu hissettik. Bu borç artıyor. Nedeni, sizin ödediğiniz fedakarlıklardır. Sizlerin yaşadıkları bizim artık namus ve onur borcumuzdur. Bu halk özgür olacak. Daha fazla bedel ödetmek de isteyebilirler. Canımızı halkımız için kurban etmeyeceksek, atlas yataklarda mı vereceğiz. Bir dakika yaşasak da onurlu yaşayacağız."

Demirtaş, "Şimdi herkesin başı dik. Çünkü halkın dilini kültürünü, toprağını gasp etmeye gelenlere karşı bu halkın yiğitleri isyan etmiştir. O yüzden dimdik ayaktayız. İnsanın dili, kimliği, tarihi, türküsü,köyü ve atası onun elinden alınırsa geriye birşey kalmaz. Eğer Gever gençleri itiraz etmeseydi, biz burada utancımızdan dolayı bir araya gelmezdik ve konuşamazdık. Tarih böyle yazılır. Bir faşist güruh aklını yitirmiş bir şekilde ne konuşmaktan ne masadan ne hukuktan anlamıyorsa, seni onursuz bırakıyorsa ödenecek bedeli düşünemezsin. Onurluca ayakta kalmaya çalışıyoruz. Başta şehidlerimize,değer ailelerimiz borcumuz çoktur. Bazı halklar direnerek ayakta kalarak özgürlüğünü ele almıştır. Biz vatanımızda özgür olacağız. Bizler bu çocuklar özgür vatanda yaşasın diye ne istiyorlarsa o bedeli ödeyeceğiz" sözleri ile halkın yıkımlara karşı gösterdiği dik duruşa dikkat çekti.

'ŞİMDİ DAYANIŞMA VAKTİ'

Haklı olup direnenlerin kesinlikle kazandığına dikkat çeken Demirtaş, "Botan halkı en zor dönemlerde Kürt halkının onurunu kurtardı. Şimdi Botan halkı ile dayanışma vakti. Herkesi Gever'e ses vermeye çağırıyorum. Onbinlerce işveren ve esnafımız var. Yardımlar yetişti fakat eksik. Gever halkı her şeyini verdi fakat onurunu vermedi. Gever halkı ile dayanışmak bizim için onur ve namus meselesidir. Bütün dünyadaki halkımıza çağrı yapıyoruz. Ellerinden ne geliyorsa yapsınlar. Siz dik durdunuz şimdi sıra halkımızındır. Hem mücadeleyi sürdürüp teslim olmayacağız. Hem biz halkımızı namerde muhtaç etmeyeceğiz. Dayanışmayı güçlendirmek gerekir. Sizin direnişiniz ve sizin dik duruşunuz bu ülkeye barışı getirecektir" ifadeleri ile Yüksekova ile dayanışma çağrısında bulundu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Muş'ta sel: Anne ve çocuğu öldü, 5 aylık bebek kayboldu

SONRAKİ HABER

Euro 2016'da 2.tur heyecanı başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...