24 Haziran 2016 14:41

Vücut öldükten sonra 'canlanan' genler bulundu

Ölüm gerçekten fiziki varlığın sonu anlamına geliyor mu? Bu soruya dair kısmi bir cevap üreten yeni bir çalışma yapıldı. 

Paylaş

Ölüm gerçekten fiziki varlığın sonu anlamına geliyor mu? Bu soruya dair kısmi bir cevap üreten yeni bir çalışma yapıldı. 

Bilimfili.com'un ScienceMag dergisinden aktardığı araştırmaya göre, biyolojik ölüm gerçekleştikten sonra yaşam bir açıdan devam ediyor. Hayvanlar öldükten sonra genleri günler sonra bile çalışır (on) durumlarını koruyabiliyor.

Araştırmacılar bu ölüm-sonrası aktivitesini, bağışlanmış organların daha iyi ve daha uzun süre korunabilmesini sağlayacak biçimde anlamayı ve uygulamalar geliştirebilmeyi hedeflerken, adli tıpta özellikle kesin ölüm zamanının tespiti gibi birçok önemli yan çıkarımın da yapılabileceğini öne sürüyor.

GENLER 4 GÜNE KADAR AKTİF KALABİLİYOR

ABD’deki University of Washington’da mikrobiyolog olan Peter Noble, keşifleri üzerinden çalışmalarının ana temasının, “yaşam hakkında daha detaylı bilgilere ölüm üzerinde çalışarak ulaşabilineceği’ olduğunu belirtiyor. Daha önce bilim insanlarının kadavralarda yaptığı kan ve karaciğer  analizlerinde birkaç genin ölüm sonrası aktivitesine devam ettiğine dair kayıtlar mevcut olsa da, Noble ve ekip arkadaşları sistematik olarak 1000’den fazla genin aktivitesini değerlendirerek ilk parametrik çalışmayı gerçekleştirmiş oldu denebilir.

Araştırmacılar, kısa süre ölü fare ve zebra balıklarında bu genlerden hangilerinin dokularda işlevlerine devam ettiğini ölçümledi. 

Genlerin birçoğunun, ölümden sonraki ilk 24 saatte aktivitelerini artırırken daha sonraki süreçte durdukları ve off durumuna geçtikleri kaydedildi. Balıklarda ise bazı genlerin 4 gün süre ile açık konumda kalabildikleri belirtildi.

ÖLEN BEDEN, EMBRİYO GİBİ OLUYOR

Bu ölüm-sonrası (postmortem) genleri, bağışıklık sistemini harekete geçirme ve strese karşı işlev görme gibi, acil sağlık durumlarında da son derece yararlı fonksiyonlar gösteriyor. Bunlar dışındaki aktifleşen genler ise biraz beklenmedik işlevlere sahip denebilir. Bunlar, doğumdan sonra ihtiyaç duyulmayan yani aktivitesi duran, embriyonun şeklini belirleyen genler. Bu durum için araştırmacıların öne sürdüğü muhtemel açıklamaya göre, ölüm sonrası hücresel koşullar embriyonunkine benzediği için bu aktivite tekrar ortaya çıkıyor olabilir. Araştırma ekibinin diğer bulgusuna göre, ölüm sonrasında kanseri teşvik eden, kansere yol açan genler daha aktif hale geliyor. Bu sonuç da başlı başına, ölen insanlardan organ alan insanların neden daha yüksek kanser riski taşıdığını açıklayabilir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dubai’de ramazanda gündüzleri de içki satılabilecek

SONRAKİ HABER

Onur Haftası Komitesi: Onur Yürüyüşünü yapamayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...