24 Haziran 2016 13:08

Brexit etkisi: Dolar tırmanışta, borsa inişte

İngiltere’deki referandumda Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) yönünde oy kullandığının anlaşılması, doları yeniden tırmanışa geçirirdi.

Paylaş

İngiltere’deki referandumda çoğunluğun, Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) yönünde oy kullandığının anlaşılması, doları yeniden tırmanışa geçirirken, hisse senedi fiyatları dün güne büyük düşüşle başladı. Küresel piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle Borsa İstanbul Endeksi güne düşüşle başlarken, dolar da ilk işlemlerde 3.0 lirayı test etti.

Brexit’in uzak göründüğü dünkü işlemleri yüzde 0.9 artışla 77 bin 990 puandan kapatan Borsa İstanbul Endeksi, Brexit’in kesinleştiği yeni güne yüzde 5.02 düşüşle 74 bin 74 puandan başladı.

ABD para pirimi, referandumda “AB’de devam”ın önde olduğuna ilişkin anket sonuçlarının etkisiyle indiği 2.87 liradan hızla yukarıya dönerek 13 kuruştan fazla bir artışla 3.0015 liraya kadar yükseldi. Dolar daha sonra gelen alımlarla 2.94 - 2.95 lira aralığında hareket etmeye başladı.

Brexit İngiliz para birimi sterlinin de hızla düşerek son 30 yılın en düşük düzeylerine gerilemesine neden oldu. Anket sonuçlarıyla 1.5018 dolara kadar tırmanan sterlin, Brexit’in hemen hemen kesinleşmesi üzerine, yaklaşık 30 yıl önceki 1.32 dolar düzeyine kadar geriledi. Sterlin, önceki günkü kapanışta yükseldiği 4.24 lira düzeyinden de hızla gerileyerek, 3.92 liraya kadar indikten sonra 3.98 lira düzeyine döndü.

Küresel döviz piyasalarında dolar euro karşısında da yükseldi. Avrupa para birimi önceki gün yükseldiği 1.14 dolar düzeyinden, dün ilk işlemlerinde 1.10 doların da altına çekilerek 1.09 dolara geriledi. 
(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Belediye yöneticileri iş cinayetinden yargılanacak

SONRAKİ HABER

Danıştay’dan taş ocaklarına darbe; karar bozuldu, ÇED iptal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...