24 Haziran 2016 12:23

Mavi Marmara’dan sonra İsrail’den ilk resmi ziyaret

İsrail'in Mavi Marmara saldırısının ardından ilk kez bugün İsrailli bir milletvekili akademik bir toplantıya katılmak için Türkiye'ye geldi.

Paylaş

İsrail Siyonist Birliği Partisi üyesi Milletvekili Ksenia Svetlova " İsrail-Türkiye Anlaşmasına Doğru" başlıklı toplantıya konuşmacı olarak katıldı.

BASINA KAPALI TOPLANTI

Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi'nin (GPoT) İsrail düşünce kuruluşu MİTVİM Enstitüsü işbirliğiyle düzenlediği ve Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Doç. Dr. Mesut Özcan, İsrail Milletvekili Ksenia Svetlova, Türkiye'nin Telaviv Eski Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ve İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen'in de katıldığı "İsrail-Türkiye Anlaşmasına Doğru" başlıklı yuvarlak masa toplantısında, Türkiye-İsrail İlişkilerindeki normalleşme sürecine dair gelişmeler tartışıldı. Taksim'de bir otelde gerçekleşen toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti,

İSRAİLLİ VEKİL : İKİ ÜLKE ARASINDA İŞBİRLİĞİ SAĞLANACAK

Toplantıya verilen arada İsrail milletvekili İsrail Milletvekili Ksenia Svetlova basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ortadoğu'daki istikrarsızlıkla birlikte iki demokratik ülkenin ilişkilerinin normalleşmesinin olumlu olacağını belirten Svetlova, " İki ülke arasında işbirliği sağlanacak " dedi.

‘FİLİSTİN'İN GÜVENLİĞİ İSRAİL'İN GÜVENLİĞİ’

Anlaşmanın henüz somutlaşmadığını söyleyen Svetlova , " Gazze meselesi tabiki konuşuluyor. Bu konuda Türkiye'ye insani yardımların Gazze'ye ulaştırılması için bir avantaj sağlanıyor. Bunu sadece Filistinlilerin hayatlarını düzeltmek için değil ortak bir işbirliği alanı yaratma açısından önemli görmek lazım. Hem Filistinlilerin güvenliği açısından da önemli bu. Filistin'in güvenliği aynı zamanda İsrail'in güvenliği"diye konuştu.

‘İKİ ÜLKE BİRLİKTE ÇALIŞMALI’

Mavi Marmara'yla ilgili özür dilendiğini öne süren Svetlova, " Geri kalan tazminat konusu, burada Türkiye'ye de iş düşüyor. Bu sorunun daha da büyümemesi için iki ülkenin geleceği açısından da birlikte çalışmaya devam etmeleri gerekiyor"dedi.

‘TELAVİV'E GENÇ BİR DİPLOMAT ATANIR’

Yaptıkları toplantının, ilişkilerde önemli gelişmelerin olduğu bir döneme denk geldiğini hatırlatan Türkiye'nin Eski Telaviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, " Biliyorsunuz Pazar günü önemli bir toplantı olacağını anlıyoruz. Bu toplantıda bir anlaşma çıktığı takdirde Türk-israil ilişkilerini normalleştirme imkanı olacak. Ortadoğu'da çok önemli gelişmeler meydana geliyor. İki komşumuzda iç savaş yaşanıyor. Bu iç savaşlar bölgedeki bütün dengeleri değiştirecek sonuçlar doğurabilir. Bu aşamada Türk-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi önemli" dedi.

GAZZE'YE YARDIM ŞARTI

Anlaşma için Türkiye'nin baştan itibaren üç şartı olduğunu söyleyen Çelikkol, " Bu anlaşmanın üçüncü şartı da Gazze'ye Türkiye'nin altyapıya yardım etmesi, insani yardım göndermesi, elektrik, su şebekelerinin yenilenmesi gibi bazı imkanları da beraberinde getireceği anlaşılıyor. Üç şartın yerine getirilmesinin ardından Türk-İsrail ilişkilerinin geliştirilmesi önemli" diye konuştu.

Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşmenin yeni bir Büyükelçinin atanması anlamına geleceğini söyleyen Çelikkol, "Biliyorsunuz dışişleri bakanlığında bir yaş limiti var. Yaş limitini doldurduğum için emekli oldum. O bakımından genç bir diplomat arkadaşımız normalleşmeyle birlikte gidecektir" dedi.Çelikkol Türkiye İsrail anlaşmasının Filistin içindeki sorunların çözümü konusunda da fayda sağlacağını sözlerine ekledi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Elazığ'da zabıta süs havuzuna giren çocuğu dövdü

SONRAKİ HABER

Yıldırım'dan İngiltere yorumu: AB, bu gelişmeyi iyi okunmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...