24 Haziran 2016 11:03

Bihr: Nöbetçi genel yayın yönetmenleri serbest bırakılsın

RSF Genel Başkanı Johan Bihr, tutuklanan 3 nöbetçi genel yayın yönetmenin derhal serbest bırakılmasını istedi. 

Paylaş

Özgür Gündem Gazetesi'nin tutuklanan nöbetçi genel yayın yönetmenleri Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yazar Ahmet Nesin ve gazeteci Erol Önderoğlu'nun tutuklanmasına tepki gösteren Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Genel Başkanı Johan Bihr, Türkiye'nin düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda geriye giden bir ülke olduğunu belirtti. 

DİHA'ya konuşan Bihr, Türkiye'nin 180 ülke arasında 151'inci sırada olduğunu söyledi. Askeri vesayetin yerini başka baskıların aldığını belirten Bihr, gazete patronlarına telefonlar edildiğini, gazetecilerin işsiz bırakılarak, baskının yeni boyutlara taşındığını söyledi. 

'ENDİŞELENİYORUZ' 

Özgürlük alanı gibi görünen internetin dahi kısıtlandığını söyleyen Bihr, kapatılan onlarca internet sitesinin olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin düşünce ve ifade özgürlüğü anlamındaki baskılar karşısında geldiği pozisyonun kendisini endişelendirdiğini kaydeden Bihr, "Aydan aya yeni bir eşik aşılıyor ve sorunlar daha ciddi bir hal alıyor. Erol, Şebnem ve Ahmet'in tutuklanmaları, suç işliyor gibi gösterilmek istenen bir gazeteye yaptıkları destek yüzünden oldu. Aslında sadece gazeteciler açısından değil, halkın haber alma hakkı açısından değil, Türkiye'deki bütün insanların özgürlüğü açısından sorun oluşturuyor" dedi. 

'GAZETECİLİĞİN TERÖRİZE EDİLMESİNDEN VAZGEÇİLMELİ'

Ortadoğu'daki kutuplaşmanın Türkiye'yi etkilediğini kaydeden Bihr, bu tutuklamaların gerginlikleri arttırdığını söyledi. Farklı fikirlerin basın aracılığı ile dile getirilmeyince gerginliğin daha da arttığını belirten Bihr, "Devletin, iktidarın gazetecileri, gazeteciliği terörize etmeye çalıştığını görüyoruz. İktidarın bu tutumdan vazgeçmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi. 

AVRUPA'NIN TEPKİSİ YETERSİZ 

Gazeteciler üzerindeki bu tür baskıların Türkiye'yi çok geriye götürdüğünü dile getiren Bihr, Avrupa'nın baskısının da yetersiz olduğunu söyledi. Bihr, "Açıklamalar var ancak yetersiz. Türkiye ile ilgili yapılacak ve söylenecek çok daha fazla söz var. Asla diyalogu kesmekten yana değiliz. Türkiye dost bir ülke, bu görüşmeler sürmeli, ancak Türkiye de üzerine düşen demokrasiye dair görevlerini yerine getirmelidir" diye konuştu. 

Bihr, tutuklanan 3 genel yayın yönetmeninin derhal serbest bırakılmasını ve Özgür Gündem'e yönelik baskıların son bulmasını istedi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Mersin’de tutuklu öğrenciler tahliye oldu

SONRAKİ HABER

Gazetecilik Dayanışma Toplantısı: Dayanışma daha da büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...