24 Haziran 2016 10:52

Mersin’de tutuklu öğrenciler tahliye oldu

Mersin Üniversitesi'nde Ülkü Ocakları'nın Nihal Atsız anmasının protesto edilmesi sırasında tutuklanan 9 öğrenci tahliye oldu

Paylaş

Cemil Uğur
Mersin

Mersin Üniversitesi'nde Ülkü Ocakları'nın Nihal Atsız anmasını protesto edilmesi sırasında tutuklanan 9 öğrenci tahliye oldu

Mersin Üniversitesi'nde Ülkü Ocakları'nın Nihal Atsız anmasını protesto eden devrimci, öğrencilere dönük polis saldırısında 39 öğrenci gözaltına alınmıştı. 9 tutuklu toplam 39 öğrencinin birleştirilen iki davanın duruşması bu gün görüldü.

ÖĞRENCİLERE POLİS SALDIRISI

Dava öncesi Özgür Çocuk Parkı'nda bir araya gelen öğrenciler adliye ye yürümek istediler. Polislerin kaldırımda yürürseniz müdahale etmeyiz demesi üzerine kitle kaldırımda yürüdü. Zeytinli Bahçe'nin önünde slogan attıkları gerekçesi ile polis öğrencilere saldırdı. İkinci saldırı adliye önünde duruşma salonuna girmek isteyen öğrencilere oldu. Yaşanan arbede sonrası öğrenciler duruşma salonu girdi. Tutuklu yargılananlar SEGBİS ile duruşmaya dâhil oldu.

AVUKAT TAHLİYE İSTEDİ

Duruşmada söz alan tutuklu yargılanan Doğan Peker’in avukatı Şiar Rişavnoğlu, öncelikle mütalaa ile ilgili iddia makamını tebrik ediyoruz, yine asıl ve birleşen dava dosyalarında tevsi tahkikat olarak bildirdiğimiz keşif ve görüntü kayıtlarına yönelik taleplerimizi de müştekinin beyanları da dikkate alındığında ne kadar isabetle talepler olduğu anlaşılmaktadır. Yapılan eylem toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğü kapsamında yapılmış olup, örgütsel bir bağlantı mevcut değildir. Emniyet görevlileri tarafından peşin hükümlü olarak hareket edilerek tutanaklar düzenlemiş ve dosyaya çoğunluğu hukuka aykırı olduğunu düşündüğümüz deliler ibraz edilmiştir. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin yakın tarihli gerilla marşı söylemenin propaganda suçunu oluşturmayacağına yönelik karar suretini, aynı zamanda tahliye talebimize yönelik Yargıtay’ın örnek kararlarını ibraz ediyoruz” dedi.
 
Rişavnoğlu, “Ayrıca son zamanlarda gündemde olan Atalay Filiz isimli şahısla ilgili polislerin yakaladıktan sonra selfie çektirmelerine ilişkin kayıtları da polisin kişilere ve gruplara bakış açısını göstermek için dosyaya ibraz ediyoruz. Daha sonra ayrıntılı savunmamızda belirteceğimiz üzere en fazla 2911 sayılı yasaya muhalefet suçu açısından bir tartışma gerekliyse de, sadece bu durumunda meşru müdafaa sınırları içerisinde değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Önceki beyanlarımızı da tekrarla tutuklu müvekkil sanığın bihakkın ya da adli kontrol hükümleri uygulanmak suretiyle tahliyesine kara verilmesini talep ediyoruz” dedi. 

Savcının da tahliye istemesi sonrasında mahkeme heyeti tutukluları oy birliği ile adli kontrol şartıyla tahliye etti. Duruşma 13 Ekim’e ertelendi. 

ÖĞRENCİLER TAHLİYELERİ HALAYLA KUTLADI

Dışarıda bekleyen tutuklu öğrencilerin yakınları ve arkadaşları tahliye haberini halay çekerek kutladı. Daha sonra açıklama yapan öğrenciler, “Arkadaşlarımızı aldık ve onlarla birlikte özgürlük mücadelesini ve özerk ve demokratik üniversite mücadelesine devam edeceğiz” dediler.
 

ÖNCEKİ HABER

Antalya'nın Kumluca ilçesinde orman yangını çıktı

SONRAKİ HABER

Bihr: Nöbetçi genel yayın yönetmenleri serbest bırakılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...