24 Haziran 2016 06:48

İskoçya ve İrlanda: Kalalım, İngiltere ve Galler: Çıkalım

Birleşik Krallık’ta yapılan referandumda, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da kalma doğrultusunda oy kullanılırken, İngiltere ve Galler’de ayrılma öne geçti.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Birleşik Krallık’ta dün yapılan referandumda, Avrupa Birliği’nden ayrılma yönünde bir sonuç çıktı. Katılımın yüzde 72 olarak gerçekleştiği referandumda, ayrılma yönünde yüzde 52 ve AB’de kalma yönünde de yüzde 48 sonucu çıktı.

Birleşik Krallık’ı oluşturan İskoçya ve Kuzey İrlanda’da kalma doğrultusunda oy kullanılırken, İngiltere ve Galler’de ayrılma öne geçti. Yapılan yorumlara göre; İngiltere ve Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’yı AB’den kopardı. Bu sonuçlara göre, İskoçya ve Kuzey İrlanda’nın AB’de kalmak için Birleşik Krallık’tan ayrılması için yeni referandumların da olabileceğini tahminleri yürütülüyor. Birleşik Krallık’taki bu sonuçlar, sadece AB’nin çatlaması değil, Birleşik Krallık’ın da çatlayabileceğini gösteriyor.

AB TARİHİNDE BİR İLK

AB tarihinde ilk kez bir üye ayrılma kararı almış oldu. Şimdi diğer üye ülkelerde de benzer taleplerle yeni referandumların olması bekleniyor. AB en büyük üyelerinden birini kaybetmiş oldu. Sterlin, 1985 yılından bu yana en düşük halini görürken, piyasaların güne endişeli başlaması, sonuçların bir şaşkınlık yarattığının belirtisi. Hükümet yetkilileri ve İşçi Partili kurmaylar da büyük bir şaşkınlık yaşıyor. AB’nin, bugüne kadar, işçi ve emekçilerin talepleri karşısında, sermayenin çıkarlarından taviz vermemesi, Birleşik Krallık emekçilerinin, AB karşıtı olmasını sağladı.

İKİ YIL SONRA YENİ REFERANDUM OLABİLİR

Krizler döneminde, batan banka ve büyük şirketleri, halkın parasıyla kurtaran hükümetler, emekçilerden ciddi tepkiler aldı. Kemer sıkma politikaları ve diğer AB üyesi ülkeler üzerindeki yaptırımların da etkili olduğu referandumda, egemenlik ve sınırların kontrolü en çok tartışılan konular oldu.

En az iki yıl daha AB üyeliğini devam ettirecek olan Birleşik Krallık, yapılacak tartışmalarla daha iki yıl AB tartışmalarının merkezinde yer alacak. Hatta yapılan yeni düzenlemelerle, 2 yıl sonra yeniden referanduma gidilebilir.

ÖNCEKİ HABER

İngiltere Başbakanı David Cameron istifasını açıkladı

SONRAKİ HABER

Sarı kırmızı yeşile boyanan eve polislerden gece baskını!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...