24 Haziran 2016 00:47

Patron baskıyı artırdı, Öz İplik-İş yüzde 5’e imza attı

Öz İplik-İş’in örgütlü olduğu İnci Plastik’te direnişin kırılmasının ardından işçiler üzerindeki baskı da arttı.

Paylaş

Damla ULUDAĞ
Gebze

Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve Öz İplik-İş’in örgütlü olduğu İnci Plastik’te direnişin kırılmasının ardından işçiler üzerindeki baskı da arttı. İşçilerin seçtiği temsilcilerin tamamının işten atıldığı farikada, Öz İplik-İş yaşanan baskı ortamında yüzde 5 zam içeren 3 yıllık sözleşmeye imza attı. İtiraz edenlere ise kapı gösterildi.

Fabrikada yaşananlarla ilgili görüşlerini aldığımız işçiler, daha önce başlattıkları eylemde hem işverenin hem de sendikanın üzerlerinde kurdukları baskı ve tehditler nedeniyle geri düşmek zorunda kaldıklarını söyledi. Geri düşmelerinin ardından patronun hiçbir işçinin işten atılmayacağı yönündeki sözünü de tutmadığını söyleyen işçiler, tek suçlarının haklarını aramak ve güzel bir sözleşme taslağı oluşturmak olduğunu dile getirdi. İşçiler yaşanan kırılmanın nedenlerini şöyle aktardılar: “Günler önce işten atılan arkadaşların listesi hazırlandı. Bizi her gün tek tek odalara çağırarak psikolojik olarak kırmaya çalıştılar. Tehditleri nasihat gibi savurdular ancak uymadığımızda kapıya konacağımız belliydi. Birbirimiz hakkında söylemediklerimizi bizlere söylenmiş gibi aktardılar. Bunun ardından kırılma yaşandı, birliğimiz bozuldu. Kırılmayla birlikte de üzerimizdeki baskı daha da arttı.”

TOPLUSÖZLEŞME İMZALANDI

Atılan 2 temsilci arkadaşları için kurulan direniş çadırının kaldırılmasının ve toplusözleşme döneminin gelmesiyle baskının daha da yoğunlaştığını söyleyen işçiler, bu baskıyı fırsat bilen sendikanın da kendilerine sormadan sözleşmeye imza attığını ifade etti. 3 yıllık imzalanan sözleşmeye göre işçi ücretlerine ilk yıl yüzde 5, ikinci ve üçüncü yıllarda ise altı aylık dönemler için enflasyon artı yüzde 4 zam yapılacak. Ancak sözleşme hâlâ fabrikada duyurulmadı.

SEÇİMLE GELENLER ATILDI, YERİNE TEMSİLCİ ATANDI

İşten atılan temsilciler yerine aday çıkmadığı için temsilcinin kalmadığı fabrikada, işçilerin direnişinin kırılmasının ardından yeniden atama yoluyla 3 temsilci belirlendi. Bu duruma tepki gösteren işçiler şunları söyledi: “Sendika bürokrasisine karşı kendi adaylarımızı belirleyecektik ancak bir sabah işe geldiğimizde duyuru panosunda merkezden atama yoluyla gelen temsilci isimlerini gördük. Toplusözleşme sürecinde de gördük ki atama yolu asla kabul edilmemeli. Ne bizim ne temsilcilerin toplusözleşmedeki gelişmelerden haberi olmadı. Şu an ücret artışı dışındaki diğer maddelerden kimsenin haberi yok.” Gösterdikleri tepki üzerine patronun “500 kişinin çalıştığı fabrikalar anlaştı ben neden sizin istediğinizi yapayım” dediğini anlatan işçiler, sendikacıların ise “100 kişinin istifa etmesi bizim için problem yaratmaz” dediğini aktardı.

SENDİKA GÖREVDEN ALDI, PATRON İŞTEN ATTI

Sözleşme öncesi işçiler kendi temsilcileri aracılığıyla hazırladıkları sözleşme taslağını sendikaya ve diğer fabrikaların temsilcilerine göndermişti. Bunun üzerine Öz İplik-İş, fabrikadaki üç temsilciden Önder Demir ve Kürşat Yalçın’ı görevden almış, patron da bu temsilcileri işten atmıştı. Temsilciler fabrika önüne kurdukları çadırda direnişe geçerken, işçiler de yaptıkları eylem ve yürüyüşlerle atılan temsilcilerinin geri alınmasını istemişti. İşçiler 1 Mayıs’ta da sendikanın kararına uymayıp kendi pankartlarıyla Gebze’de yürümüşlerdi. Tepkilere rağmen temsilcileri geri almayan patron, işçilerin seçtiği son temsilcinin de aralarında olduğu 7 işçiyi “Amirlerine karşı geldiği” iddiasıyla tazminatsız işten attı. Geçtiğimiz günlerde de iki işçi daha işten çıkarıldı.

ÖNCEKİ HABER

Her gün iki gazete alarak çevremize ulaştırmalıyız

SONRAKİ HABER

Kız çocukları eğitim dışına itiliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...