24 Haziran 2016 00:18

Yüksekova'da yasak sırasında yüzlerce hayvan öldü

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaklaşık üç ay süren operasyonlar sonrasında hayvanların durumuna ilişkin yapılan çalışma sonuçlandı.

Paylaş

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaklaşık üç ay süren operasyonlar sonrasında hayvanların durumuna ilişkin Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ve Yüksekova Belediyesi tarafından yapılan saha çalışmaları sonuçlandı.  Yapılan aşılama, kısırlaştırma ve tedavi işlemleri sırasında elde edilen verilere göre Yüksekova’da 13 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve ardından başlatılan operasyonlar sırasında yüzlerce hayvanın öldüğü, birçoğunun da hastalandığı tespit edildi.

Veteriner hekimler tarafından yapılan saha çalışması sonrasında başta Cumhuriyet, Güngör, Kuruköy, Orman ve Mezarlık Mahallelerinde olmak üzere, çatışma bölgelerinde ana geçim kaynağı hayvancılık olan halkın da durumdan olumsuz etkilendiği tespit edildi. Çalışmada, mahalle sakinlerinin verdiği bilgilere göre yalnızca Kuruköy Mahallesi’nde çatışmalar öncesinde 3 bin 5 yüz civarında olan küçükbaş hayvan sayısının, gerek çatışmalar gerekse çatışmalı dönemde tedavi edilemeyen hastalıklar nedeniyle 2 bin 5 yüz civarına düştüğü tespit edildi. Bununla birlikte bölgede başta şap hastalığı olmak üzere birçok tehlikeli hastalığın bulunduğu belirlendi.

HAYVAN BARINAKLARI VE YEM DEPOLARI YIKILDI

Çalışmada, mahallelerdeki yem depoları, ahır ve ağılların ise neredeyse tamamına yakınının yakılıp, yıkıldığından dolayı hayvancılıkla geçimini sağlayan halkın çoğunun sağ kalan hayvanlarını değerinin altında sattığı belirlendi. Ayrıca operasyonların olduğu tüm mahallelerde kümes hayvanlarının tamamının öldüğü ve kümeslerin de yıkıldığı tespit edildi. Hayvanların otlatıldığı mera alanlarının halen patlayıcı cisimlerle dolu olduğu endişesine vurgu yapılan çalışmada, hayvan sahiplerinin bu sebeple hayvanlarını otlatmaya götüremediği vurgulandı.

SOKAK HAYVANLARINDA YANIKLAR TESPİT EDİLDİ

Sokak hayvanlarının çoğunda yanıkların tespit edildiği sonuçlara göre, operasyonlar sırasında dağlık arazilere sığınmak zorunda kalan birçok hayvanın yasağın kalkması ile tekrar şehir merkezine gelerek hasarlı evlere sığındığı ve bu durumun halkın sağlığı açısından tehditler oluşturulduğu belirtildi. Ayrıca operasyonlar sırasında ölen birçok hayvanın enkaz yığınları altında kaldığı tespit edildi. Raporda, mahallelerde yaşayan halkın zararlarının karşılanmaması ve bahsi geçen hayvan hastalıklarının önüne geçilememesi durumunda salgın hastalıkların artacağı, halk sağlığının tehlikeye gireceği ve bölge ekonomisinin hızla gerileyeceği vurgulandı.  (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'de tarihi referandumda sandıklar kapandı

SONRAKİ HABER

227 cenaze kimlik tespiti için bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...