23 Haziran 2016 12:22

Almanya ile yeni kriz: İncirlik üssü

Türkiye’nin Almanya’nın İncirlik üssü talebine ret yanıtı vermesi Türkiye ve Almanya arasında ilişkileri krize çevirdi. 

Paylaş

Ermeni soykırımının Almanya Federal Parlamentosunda tanınması  üzerinden başlayan gerilimde, Türkiye’nin Almanya’nın İncirlik üssü talebine ret yanıtı vermesi Türkiye ve Almanya arasında ilişkileri krize çevirdi. 

Alman müsteşarın İncirlik’i ziyaretine izin verilmemesi Berlin’de tepkiye yol açarken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ‘Askeri olmayan heyetlerin ziyareti uygun görülmemiştir’ açıklaması yaptı.

Çavuşoğlu, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında “Konuşlu birlikteki askerler dışındaki kişilerin gelmesini uygun görmüyoruz, son derece net. İncirlik üssüne gelmek isteyen askeri ve teknik heyetlerin hepsi gelebiliyor. Fakat şu aşamada askeri olmayan heyetlerin özellikle de siyasetçilerin İncirlik’e ziyareti uygun görülmemektedir” diye konuştu.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, ocak ayında İncirlik’e giderek burada görevli Alman hava kuvvetleri mensuplarını ziyaret etmiş, Türk mevkidaşı İsmet Yılmaz ile de İncirlik’te bir görüşme gerçekleştirmişti.

BERLİN: HESAPLANMIŞ PROVOKASYON

Türkiye’nin, Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe’nin İncirlik’i ziyaret etmesine izin vermemesi Alman siyasetinde sert tepkiye yol açtı. Hristiyan Sosyal Birlik Partisinin (CSU) Federal Meclis Dış ve Güvenlik Politikaları Sözcüsü Florian Hahn, Ankara’nın tavrını eleştirerek, “Bu, her türlü siyasi mantıktan uzak, NATO müttefiki bir ülkeye karşı sorumsuzca davranıştır” dedi.

Türkiye’nin tavrını “hesaplanmış provokasyon” olarak tanımlayan Hahn, bunun Almanya’nın güvenlik politikalarını etkilediğini söyledi. CSU Sözcüsü Hahn, “Tornado keşif uçaklarını konuşlandırabilmek için Ürdün’deki Amman hava üssü olmak üzere alternatif yer arayışına girmeliyiz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)
  

ÖNCEKİ HABER

Alanya'da Kürtlerin işyerini kundaklayanlar ‘faili meçhul’

SONRAKİ HABER

Rusya’dan Türkiye’ye davet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...