23 Haziran 2016 11:45

Genel-İş: Kamu-İş YHK’yle bir oldu işçinin ikramiyesini yedi

Genel-İş Mersin Şubesinin Yenişehir Belediyesi taşeron işçileri için YHK'ye başvurdu sonuç kazanılmış haklarının tırpanlanması oldu.

Paylaş

Cemil UĞUR
Mersin

DİSK/Genel-İş Mersin Şubesinin Yenişehir Belediyesi taşeron işçilerinin durumlarının iyileştirilmesi için YHK’ye yaptığı başvurunun sonucu işçilerin kazanılmış haklarının tırpanlanması oldu. YHK’nin tamamen patronların çıkarına faaliyet yürüttüğünü belirten Şube Başkanı Kemal Göksoy, sözleşme görüşmeleri sırasında 30 günün altında ikramiye olmayacağı yönünde anlaşma sağladıkları halde YHK’nin ikramiyeyi 10 güne indirdiğini bildirdi. 

YHK kararıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Ülkemizde aydınlara, akademisyenlere yönelik uygulanan baskılar tüm herkesi etkilemektedir. Dolayısıyla emekçiler de bunlardan nasibini alıyor” dedi. Hükümetin Meclisten geçirdiği yasaların ardından iki işveren sendikasının oluşturulduğunu hatırlatan Göksoy, “Yılbaşından bu yana devlet tarafından yerleştirilen kişilerle faaliyet veren Kamu-İş ve TÜİS adındaki işveren sendikaları, işçilerin bugüne kadar kazanmış olduğu hakları tekrardan yitirmeye çalışmakta ve güvencesiz iş alanları yaratmak için çabalamaktadır” diye konuştu.

“İşçilerin ikramiyeleri konusunda kadrolu işçilerde 52 gün, taşeron işçilerde ise en az 30 günün altında bir ikramiye ücretinden bahsedilemeyeceğini kararlaştırmıştık. Yasal olarak da işçinin hakkı bu yönde” diyen Göksoy, şöyle devam etti: “Yüksek hakemliğin belirlediği kararda ise taşeron işçilere verilecek ikramiye 10 gün olarak belirlenmiş ve bu ikramiyelerde iki farklı zamanda 5’er günlük olarak ödeneceği kararlaştırılmış. Bizim taleplerimiz tamamen geri çekilmiş, hatta bizim yüksek hakemliğe gönderdiğimiz hiçbir talep incelenmemiştir.” 

Sözleşme görüşmelerini işveren sendikalardan Kamu-İş’le sürdürdüklerini aktaran Göksoy, “Kamu-İş hiçbir evrakı incelemedi. Biz anlaşamadık diye bildirmiş Yüksek Hakemliğe… Yüksek hakemlik, hiçbir talebimizi incelemeden kendisinin belirlediği karar ile bize geri dönüşte bulundu. Yüksek hakemliğin kararı bağlayıcıdır. Yenişehir’de 251 taşeron işçimiz Yüksek hakemliğin kararlarından etkilenmiştir. Günlük yevmiyeleri 59 liradan hesaplanarak ikramiye olarak alacaklar” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Mata’da TİS  arabulucuya gitti

SONRAKİ HABER

HES balıkları öldürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa