23 Haziran 2016 11:32

‘Rujunu sil, Avon  işçisine destek ol’

Kayseri Kadın Dayanışma Derneği, Avon'un Gebze'deki deposunda çalışan 8 işçinin direnişine mesajla destek verdi. 

Paylaş

AVON Türkiye’nin Gebze’deki deposunda çalışan 8 kadın işçinin, sendikal faaliyet yürüttükleri için işten atılmasının ardından başlattığı direniş 26 gündür devam ediyor. Kayseri Kadın Dayanışma Derneği, “Avon işçilerini destekliyoruz” başlıklı mesajla direnişe destek verdi. 

Kayseri Kadın Dayanışma Derneği sosyal medya üzerinden yayımladığı mesajda, Avon’un 100’den fazla ülkede 6 milyon bağımsız kadın satış temsilcisi olduğuna dikkat çekilerek, kadın işçilerin çalışma koşulları şöyle aktarıldı: “Gebze’de Avon deposunda çalışan işçi kadın kardeşlerimizin kaderi Türkiye’deki birçok işçiyle aynı. Avon işçileri yasa dışı fazla çalışmaya maruz bırakılıyor. Ağır ve sağlıksız çalışma koşulları altında çalıştıkları için bel, boyun, bilek eklemlerinde baş gösteren meslek hastalıklarına yakalanıyorlar. Mobbing ve taciz gibi şiddetle yüz yüze bırakılıyorlar. 10 yıllık, 20 yıllık deneyime rağmen hâlâ asgari ücretle çalışmak zorunda bırakılıyorlar.”

Kadın işçilerin, taşeron firmaların yarattığı çalışma koşullarına karşı daha iyi çalışma koşulları talep ederek, kendilerine dayatılan sözleşmeyi imzalamadığı ve DGD-SEN’e üye oldukları hatırlatılan mesajda, sendikalaşma nedeniyle işten atılan işçilerin direnişinin önemli olduğu vurgulandı.  Dünyanın her yanındaki kadınlara “Daha iyi bir hayat olanağı kazandırma” iddiasında olan Avon’un kendi bünyesinde çalışan kadınların güçlenmesini istemediği, meme kanserine karşı sosyal sorumluluk projesi yapan firmanın kendi işçilerinin meslek hastalıklarına göz yumduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Aile içi şiddetin önlenmesi projelerine destek olurken, işyerinde kadınların mobbing, taciz, düşük ücret nedeniyle maruz kaldıkları şiddeti yok saymaktadır.” Mesajda, “Her gün birçoğu şiddete, tacize maruz kalıyor. Bir çok kadın işçi işyerlerine yüzük takarak gitmek zorunda kalıyor. Daha çok çalıştığı halde daha düşük ücrete mahkum bırakılıyor. Biz de Kayseri Kadın Dayanışma Derneği olarak insanca çalışma koşulları ve sendika hakkı için direnen Avon işçilerinin yanında olduğumuzu duyuruyor, mücadelelerine destek veriyoruz” dendi. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Chris Stephenson ilk duruşmada beraat etti

SONRAKİ HABER

Tutuklu yayın yönetmenleri için itiraz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa