23 Haziran 2016 11:32

Chris Stephenson ilk duruşmada beraat etti

Çantasında HDP’nin Newroz davetiyesi bulunduğu için yargılanan Akademisyen Chris Stephenson, ilk duruşmada beraat etti.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Barış Bildirisi imzacılarından İstanbul Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Görevlisi Chris Shephenson hakkında "örgüt propagandası" yaptığı iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. 15 Mart 2016'da çantasından çıkan HDP broşürleri nedeniyle PKK propagandası yaptığı iddiasıyla hakkında 5 yıl hapis istemiyle dava açılan Stephenson beraat etti.

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmayı Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Esra Mungan ve  Prof. Dr. Gençay Gürsoy ve Prof. Dr. Yaman Akdeniz'in de aralarında olduğu çok sayıda akademisyen ile HDP milletvekili Garo Paylan izledi.

Savunmasında barış istemenin suç olmadığını vurgulayan Stephenson, "1999 yılında Bilgi Üniversitesi'nde çalışmaya başladım. Bu ülkede çocuk büyüten bir baba olarak barış istemekten daha doğal bir şey yok. Terör ve şiddetin yüzünü 10 Ekim'de gördüm. Bu yüzden Barış İçin Akademisyenler metnini imzaladım" dedi. İddianamede propagandayla suçlandığını hatırlatan Stephenson, "Bunu hiçbir zaman yapmadım. Davetiyeleri çantamdan çıkarmadım kimseye vermedim. Barış istiyorum, bu suç değil yöneltilen bütün suçları reddediyor ve isnat edilen suçun maddi manevi unsurları oluşmadığı için beraatimi talep ediyorum" diye konuştu.
Mahkeme heyeti, Stephenson'a yöneltilen suçlamaların yasada suç olarak tanımlanmadığını belirterek beraatine karar verdi.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülecek dava öncesinde bir açıklama yapıldı. Açıklamayı, Bilgi Üniveristesi'nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz yaptı. Akdeniz, "Çantasında siyasi parti broşürü bulundurmak suç değildir. Bunca yıllık hukukçu olarak böyle bir suç gormedim. Bugun beraatle sonuçlanacağına inanıyorum, ifade özgürlüğü kazanacak" dedi.

Avrupa Irkçılık Karşıtı Mücadele Hareketi (EGAM) Başkanı Benjamin Abtan, "Chris'le ve baskı altındaki akademisyenlerle dayanışmak için buradayız. Demokrasi Türkiye'de ve dünyanın her yerinde baskı altında ve hep birlikte mücadeleye devam edeceğiz. Chris asla yalnız yurümeyecek" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Stephenson bildiriyi imzaladıkları için gözaltına alınan 3 akademisyenle dayanışmak üzere gittiği adliyede çantasında bulunan HDP broşürleri gerekçe gösterilerek gözaltına alınarak hakkında sınır dışı işlemi başlatılmıştı.
Sağlık sorunları ve ailevi sebeplerden dolayı valiliğin sınır dışı kararını gözaltında beklemek yerine yurt dışında beklemeyi seçerek İngiltere’ye giden Stephenson, birkaç gün sonra ülkeye giriş yasağı olmadığını avukatları aracılığıyla öğrenerek Türkiye’ye dönmüştü.
Stephenson hakkında "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla 5 yıl hapis istemiyle açılan dava ile ilgili savcılığın hazırladığı iddianame 29 Nisan’da medyaya sızdırılan haber vasıtasıyla öğrenilmişti. Davanın bir diğer gerekçesi de  Stephenson'un İngiltere’den online bağlanarak üniversitedeki öğrencileriyle yaptığı görüşmede verdiği “hukuki mücadele ve dayanışma” mesajlarıydı.

ÖNCEKİ HABER

Şofbenden sızan gazdan zehirlenerek öldü

SONRAKİ HABER

‘Rujunu sil, Avon  işçisine destek ol’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...