23 Haziran 2016 10:58

DİHA Muhabiri Nazım Daştan tahliye edildi

Facebook paylaşımları gerekçe gösterilerek 11 Şubat’ta tutuklanan DİHA Antep Muhabiri Nazım Daştan ilk duruşmada tahliye edildi.

Paylaş

Facebook paylaşımları üzerinden 'Örgüt üyesi olmak', 'Örgüt propagandası yapmak', 'Tehdit, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek' ve 'Halkı askerlikten soğutmak' suçlamalarından ayrı ayrı cezalandırılması istenen DİHA Muhabiri Nazım Daştan,  2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmasında tahliye edildi. Savcılık mütaalasında, Daştan’ınpropaganda hariç üzerine atılı bulunan diğer suçlardan da beraatı talep edildi.

Mahkemede 5 avukatın savunmasını yaptığı Daştan’ın duruşmasına çok sayıda avukatın da gözlemci olarak katılmasının yanı sıra, ailesi, arkadaşları, meslektaşlarının olduğu çok sayıda kişi mahkemeyi izledi. Savunmasını Kürtçe yapacağını belirten Daştan’ın talebini olumlu karşılayan mahkeme heyeti, duruşmada hazır olarak tercüman bulundurdu.

DAŞTAN: PAYLAŞIMLARIM GAZETECİLİK GEREĞİ

Kimlik beyanından sonra savunmasını yapan Daştan, üzerine altı bulunan suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Hakimin "Kaynak göstermeden niye haber yapıyorsun" sorusuna cevap veren Daştan, “Özgür basın çalışanı olarak muhalif çizgide gazetecilik yapmaktayım.Anayasada haber kaynağımı gizleme hakkımın olduğundan kaynağımı açıklamak zorunda değilim. Bir iddia üzerine çok sayıda gazeteci haber yapmaktadır. O zaman bu gazetecilerin de tutuklanması gerekmektedir. Facebook hesabımdaki paylaşımlarım hepsi gazetecilik refleksi ile halkın gerçeklerle bilgilenmesi içindir. Silopi'de katledilen ve cenazesinin 7 gün sokaktan alınmasına izin verilmeyen Taybet İnan'ın haberinden de suçlanıyorum. Size soruyorum.Taybet İnan'ı katledenler mi yargılanmalı yoksa o haberi yapanlar mı?” şeklinde konuştu.

AVUKATLAR: HALK HABERLERDEN MAHRUM KALDI

Daştan’ın ifadesinden sonra avukat savunmalarına geçildi. Savunma yapan avukatlar Resul Teymur, Adnan Erol, Ergin Sözen, Dilşa Dilovan ve Bülent Duran gazetecilik mesleğine vurgu yaptı. Gazetecinin haber kaynağının güvenliği bakımından anayasada güvence altına alınan yükümlülükle gazetecinin haber kaynağını açık edemeyeceğine dikkat çeken avukatlar, tutuklu kaldığı süre içinde halkın Daştan’ın haberlerinden mahrum kaldığını belirterek, tahliyesini istedi.

TAHLİYE KARARI VERİLDİ

Avukat savunmalarından sonra iddia makamı mütaalasını açıkladı. Daştan’ın Facebook paylaşımları “örgüt propagandası”  suçlaması şeklinde değerlendirilerek cezalandırılması istendi. Diğer suçlamalarda suçun muhatabının belirsiz olduğu ve askerlikten soğutma suçunun cezalandırılmasında yeterli delil elde edilemediği için beraat kararı verildi. Daştan, “3713 sayılı kanunun 7/2 TCK’nun 43/1, 53/1, 63 maddeleri gereğince cezalandırılması, ön görülen ceza miktarı ve tutukluluk süresi nazara alınarak tahliyesine karar verilmesi kamu adına talep ve mütaala olunur” denilerek tahliye edildi.  Mahkeme heyeti Daştan ile ilgili kararını ise 1 Kasım 2016’ya ertelenen duruşmada verecek. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fatinoğlu: Fatih Terim kesin olarak Galatasaray'a geliyor

SONRAKİ HABER

Şemdinli'de askeri araca saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa